Újra lehet pályázni tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére

tavasz, fagy, mezőgazdaság, fagykár

Újra megnyílik a Vidékfejlesztési Program keretében 2021 őszén megjelent „Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása” című (VP3-5.1.1.1-21) pályázati kiírás.

A felhívás célja a tavaszi fagykár elleni védekezés támogatása, a tavaszi fagykárból adódó termelési kockázatok csökkentése, kiküszöbölése. Az Agrárminisztérium közleménye szerint 2022. június 15-től lehet majd újra pályázni, többek között rögzített vagy mobil légkeverő berendezés, autonóm hőtermelő berendezés vagy vontatott hőtermelő gép beszerzésére.

A felhívás keretében igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 100 millió forint lehet 80 százalékos támogatási intenzitás mellett.

Az újranyitott pályázat keretösszege egyelőre nem ismert, a 2021 őszén megjelent „eredeti” felhívásban 5 milliárd forintra lehetett pályázni (a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította).

Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők nyújthatnak be, amennyiben igazolják, hogy

  • a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek, vagy
  • a támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben árbevételüknek legalább 50 százaléka mezőgazdasági tevékenységből származott.

Kollektív beruházás keretében is lehet pályázni, ennek feltételei (is) a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívásban olvashatók.

A projekt megvalósítási területe Magyarország, területi korlátozás nincs.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva