Uniós pályázat segít megelőzni a tavaszi fagykárokat

tavasz, fagykár, védekezés

Október végétől várják a jelentkezőket a „Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása” (VP3-5.1.1.1-21) című VP-felhívásra.

 

A Vidékfejlesztési Programban (VP) megjelenő felhívás keretösszege 5 milliárd forint; a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. Egy projekt maximum 100 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet; a kormány 150–200 támogatott kérelemmel számol.

A tavaszi fagykár évről-évre komoly károkat okoz a növénytermesztési ágazat számára. A klímaváltozáshoz történő adaptáció, a környezeti feltételekhez való alkalmazkodás, valamint a kármegelőző- és mérséklő tevékenység rendkívül fontos a termésbiztonság és a jövedelmezőség szempontjából – olvasható a felhívás tervezetében.

A felhívás célja a tavaszi fagykár elleni védekezés támogatása, a tavaszi fagykárból adódó termelési kockázatok csökkentése, kiküszöbölése. Az önállóan támogatható tevékenységek ennek megfelelően:

  • tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése: rögzített (telepített) vagy mobil (áttelepíthető) légkeverő berendezések, autonóm hőtermelő berendezések (fagyvédelmi kályhák, más fűtőberendezések), továbbá vontatott hőtermelő vagy légkeverő gépek (füstölő, ködképző berendezések, légkeverő, valamint fagyvédelmi gépek).

A feltételeknek megfelelő mezőgazdasági termelők 2021. október 27. napjától 2021. december 21-ig az alábbi benyújtási szakaszokban van lehetőség.

  • első szakasz: 2021. október 27. – november 09.
  • második szakasz: 2021. november 10–23.
  • harmadik szakasz: 2021. november 24. – december 7.
  • negyedik szakasz: 2021. december 8–21.

A felhívás társadalmi egyeztetése már lezárult (mérsékelt volt érdeklődés, a véleményezésre kialakított hivatalos portálra egyetlen hozzászólás sem érkezett).

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva