Tippek a sertések takarmányozásához

sertés, sertéstámogatás

A sertéstenyésztés jövedelmezősége nagymértékben függ a takarmányozás lehetőségeitől. Ahogyan az agrárium legtöbb területén tapasztaljuk, itt is kiemelt jelentőséggel bír a fenntarthatóság kérdése. A tenyésztők számára a fenntartható, ugyanakkor jövedelmező lehetőségek megtalálása kínál gazdasági lehetőséget.

A gazdáknak meg kell küzdeniük az egyre magasabb fogyasztói igényekkel és a jogszabályi követelményekkel is. Noha az ágazatot jelentős táplálkozástudományi, genetikai és egészségügyi fejlődés jellemzi, a gazdák versenyképességének javítása érdekében ágazati összefogásra és a nyereséges fenntartható lehetőségek jobb kihasználására van szükség.

Az ajánlott változtatások a gazdák számára költségesnek tűnhetnek, azonban a tenyésztés munkaköltségének csökkenése képes kompenzálni az esetlegesen megjelenő negatív mutatókat.

A táplálástudományi szempontok megkövetelik az ásványi anyagok csökkentését a takarmányozásban. Korábban magas cink- és a réztartalmú készítményeket alkalmaztak a növekedés felgyorsítása érdekében, ez az eljárás azonban jelentős környezeti terheléssel jár, éppen ezért szükséges a környezetkímélő technológiák megtalálása a teljesítmény fenntartása érdekében.

Megfelelő alternatív megoldást biztosíthatnak a különböző enzimek, amelyek hatékony támogatást nyújtanak az elfogyasztott takarmány jobb hasznosítása érdekében. Noha ezek plusz költségként jelennek meg az élelmezésben, az így elért hozamnövekedés messze túlhaladhatja a ráfordítást. Amennyiben a gazda számára a jelentkező költségek nehézséget jelentenek, csökkentett tápanyagbevitellel mérheti fel az enzimek által biztosított gyarapodást.

A fenntarthatóság érdekében ajánlott és szükséges a lokálisan elérhető melléktermékek felhasználása. A megtérülés jelentős növekedése érhető el abban az esetben, ha a gazdaság erjesztést vagy folyékony táplálást kíván alkalmazni.

A takarmányárak jelentős emelkedése, illetve a koronavírus-járvány miatti piacvesztésből adódó kedvezőtlen gazdasági helyzet okozta jövedelemkiesés miatt a sertéstenyésztő mezőgazdasági vállalkozások a rendeletben meghatározott sertés számos állategységtől függően Agrár Széchenyi Kártya hitelük teljes vagy meghatározott részösszegére további támogatásra lehetnek jogosultak. Bővebb információk a Széchenyi Kártya Program oldalán (kavosz.hu)érhetők el.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva