Agrártechnológia a mezőgazdaságban

drón

Az agráriumot sem kerülheti el a digitalizáció, illetve a digitális technológia térnyerése. A korszerű infokommunikációs és IT megoldások elősegítik a termények és az előállított termékek minőségi és mennyiségbeli növelését. Precíziós és automatizált gazdálkodás esetén rendkívüli pontossággal, hatékonysággal, illetve minimális veszteséggel működtethetők az agrárvállalkozások.

A mezőgazdaság forradalma zajlik

A mezőgazdaság komoly kihívásokkal kénytelen szembenézni; mindenekelőtt biztosítani kell a termelés fenntarthatóságát, mindeközben alacsonyan kell tartani a termelés kiadásait. Az elavult technológiák nem képesek ezeket a célokat szolgálni, a digitalizáció azonban lehetőséget biztosít az agrárium szereplőinek.

A gazdaságokban egyre gyakrabban jelenik meg a digitális technológia; olyan alkalmazási területeket látunk, mint a blockchain – amely az energiaipar után az agráriumban is meghatározó – vagy említhetjük a mesterséges intelligenciát, amely elképesztő távlatokat képes nyitni az „űrkorszaki” agronómia felé vezető úton.

Az agrártechnológia kiemelkedő területévé válhat a robotika, amely a gyártástechnológiában évtizedek óta bizonyítja a nélkülözhetetlenségét.

Nemrégiben írtunk arról, hogy a magyar kkv-szektor generációváltás előtt áll, sokuk számára sürgető a probléma megoldása. Hasonló nehézségekkel kénytelenek szembenézni a mezőgazdaságban dolgozók is, akiknek a munkaerőhiány problémájával is számolniuk kell. Az edukáció szerepe megkérdőjelezhetetlen, hiszen a robotika, illetve a digitalizáció segítséget jelent a fenntarthatóság javítása által, illetve képes elősegíteni a generációváltást az elöregedő ágazatban.

Digitális technológia, robotika és mesterséges intelligencia a gyakorlatban…

A digitalizáció alkalmazási területei legtöbb esetben szenzorokhoz, szoftverekhez és robotokhoz köthetők. A szenzorok képesek adatgyűjtést végezni, amelyek analitikai szoftvereknek köszönhetően akár specializált folyamatirányító programokhoz csatlakozhatnak. A robotok képesek automata vezérelt mezőgazdasági gépek, feldolgozó- és termelőüzemek működtetésére.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva