Magyar vállalkozások a generációváltás kapujában

szülő, gyermek, apuka

A rendszerváltást követő években több ezer vállalkozás jött létre Magyarországon. Az önállósodásnak ez a formája jellemzően a tapasztalattal rendelkező harmincas és negyvenes éveikben járó szakembereknek kínált vonzó lehetőséget.

Ez magyarázza, hogy hazánkban a családi vállalkozások vezetőinek átlagéletkora 68 és fél év. Az elkövetkező tíz évben a 100 milliót meghaladó árbevétellel rendelkező cégek több mint fele generációváltásra kényszerül, sokuk számára már most sürgető a probléma megoldása. Nem kérdéses, hogy a kkv-szektor elodázhatatlan generációváltás előtt áll.

Nem könnyű feladat

A kkv-szektorban tevékenykedő vállalkozások számára a generációváltás komoly kihívást jelent. Ezt támasztják alá az európai tapasztalatok is, miszerint az utódlás csupán a vállalkozások harmadánál sikeres!

De vajon miért jelent ekkora kihívást a generációváltás? A kis- és középvállalkozások esetében a tulajdonosi és döntéshozói szerep jellemzően összefonódik, ebből adódóan az utódlással a tapasztalat, a kapcsolatrendszer és a vállalkozás iránti bizalom is távozik a cégből. Ráadásul előfordul, hogy a vállalkozást átvenni kívánó személy nem rendelkezik megfelelő tőkével.

Aggodalomra azonban nincs ok

A tőkehiány problémájára megoldást jelenthet egy befektető bevonása, illetve hitel- és tőkeprogram igénybevétele. Emellett hosszútávú pénzügyi és stratégiai tervezésre van szükség, amely magába foglalja az érintett vállalkozás folyamatainak átvilágítását. A magyar kormány a támogató jogi és üzleti környezet fejlesztése által képes elősegíteni a vállalkozások sikeres generációváltását.

A generációváltásra fel lehet készülni

Noha a generációváltás minden vállalkozás életében kihívást jelent, a folyamat sikeresen menedzselhető. Ha rendelkezésre áll a szükséges tudás és a támogató környezet, a generációváltás sokkal inkább lehetőség, mintsem veszély a vállalkozás számára.

A zökkenőmentes lebonyolításban hatalmas segítséget jelenthet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a SEED Alapítvány konzorciuma által életre hívott Országos Vállalkozói Mentorprogram. A mentorálásnak köszönhetően a vállalkozások képesek csökkenteni a hiányosságaikból eredő versenyhátrányukat.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva