WIPO Global Awards 2023: március végéig várják kkv-k jelentkezését

szellemi tulajdon, verseny, pályázat, kkv, jelentkezés

A Szellemi Tulajdon Világszervezete (World Intellectual Property Organization, WIPO) nemzetközi pályázati programot hirdetett a szellemi tulajdon használata révén üzleti sikereket elérő és tevékenységüket a társadalom javára fordító kkv-k számára – tájékoztatott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

A „WIPO Global Awards 2023” pályázat nyitva áll a világ bármely részén működő, gazdasági tevékenységet folytató kkv előtt. A szellemi tulajdon valamennyi formájának használatával lehet jelentkezni, a szerzői jogtól a védjegyeken és szabadalmakon át a földrajzi árujelzőkig. A jelentkezési időszak 2023. január 16-tól 2023. március 31-ig tart.

A pályázaton a Világbank meghatározását veszik alapul, amely szerint kkv-nak minősülnek azok a legfeljebb 300 alkalmazottal rendelkező vállalkozások, amelyek a teljes éves bevétele a 15 millió dollárt nem haladja meg.

A sikeres pályázatnak az alábbi feltételeket kell teljesítenie:

  • a szellemi tulajdon sikeres kereskedelmi hasznosítása: a szellemi tulajdonjogok felhasználására innovatív termékek, szolgáltatások és/vagy kreatív tartalmak, valamint egyéb immateriális javak, például adatok védelme, kezelése és kereskedelmi hasznosítása érdekében;
  • pozitív társadalmi hatás – különös tekintettel (de nem kizárólagosan) a környezetvédelem, a befogadás és a nemek közötti egyenlőség szempontjára;
  • sokszínűség: a zsűri döntése során figyelembe veszi az inkluzivitást és a sokszínűséget mind pályázók földrajzi megoszlása, mind a származási országok fejlettségi szintjét illetően.

A pályázatokat a WIPO oldalán található online űrlap kitöltésével lehet benyújtani.

A beérkezett pályázatok közül a WIPO Titkársága által kiválasztott 20 jelölt nevét közzéteszik a WIPO médiafelületén. Ezt követően a WIPO kijelöli a szellemi tulajdon területén nemzetközileg elismert, a technológiai területet, az üzleti szférát, a kreatív iparágakat, a befektetési területet és az innovációt képviselő szakemberekből álló zsűrit, amely kiválasztja a hét nyertest.

A díjátadó ünnepséget a WIPO 2023. júliusi Általános Közgyűlése keretében a nyertesek, a zsűri tagjai, a szponzorok, a mentorok és egyéb magas rangú meghívottak részvételével rendezik meg. Az ünnepségen való részvételen túl a nyertesek egy „személyre” szabott mentorprogramban is részt vehetnek.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva