Villamosenergia-fogyasztás járványos időkben

By 2020.09.16.szeptember 29th, 2020Üzleti bulvár
világ, kontinensek

Az Európai Unió villamosenergia-fogyasztása 2020 májusában 181 496 GWh volt, 1882 GWh-val több, mint áprilisban.

A koronavírus-járvány miatt 2020. március közepétől az Európai Unió tagállamaiban (is) komoly korlátozásokat vezettek be: gyárak, iskolák, éttermek szállodák zártak be, az embereknek otthonukban kellett maradniuk. Számos cég csökkentette a termelést, részben a kereslet visszaesése, részben a beszállítói láncok „megszakadása” miatt. Ezek az intézkedések áprilisban és – részben – májusban is érvényben maradtak.

A járvány hatása a villamosenergia-fogyasztásban is érzékelhető: az Eurostat adatai szerint az unió egészében a fogyasztás több mint 10 százalékkal kisebb volt, mint az elmúlt 4 év bármelyikének ötödik hónapjában.

grafikon

A villamosenergia-fogyasztás éves összevetésben Spanyolországban és Lengyelországban esett vissza a legnagyobb mértékben (13,7 százalékkal), de 10 százalék feletti volt a csökkenés Szlovéniában, Horvátországban, Romániában és Portugáliában is. 5 és 10 százalék között volt az éves fogyasztáscsökkenés 9 tagállamban, 1 és 5 százalék között hat tagállamban, 2 tagállamban gyakorlatilag stagnált, míg 4 tagállamban emelkedett.

Öt olyan tagállam van – Bulgária, Dánia, Észtország, Málta és Svédország –, amelyben a villamosenergia-fogyasztás áprilisban és májusban is alacsonyabb volt, mint az elmúlt négy év valamennyi megfelelő időszakában.

Az áprilisi és a májusi adatok között néhány tagállam esetében – „normális” viszonyok között – rendszeresen visszatérő mintázatok figyelhetők meg. Görögországban, Olaszországban, Magyarországon, Cipruson, Máltán és Szlovéniában májusban mindig nagyobb a fogyasztás, mint áprilisban. A déli országokban ez feltehetően a turisztikai idény kezdetével (és a légkondicionálók elindításával) magyarázható, hazánkban ez nem tűnik (annyira) egyértelműnek…

Svédországban, Franciaországban és Írországban éppen ellenkezőleg, májusban csökken a fogyasztás az előző hónaphoz képest (ebben a fűtés lekapcsolása is szerepet játszhat).

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva