Van még tér a hazai termőföldárak emelkedése előtt

termőföld, bála, aratás, gabona

Bár a szántó átlagára Magyarországon 2011 és 2018 között több mint kétszeresére emelkedett, még mindig az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban.

Hatalmas eltéréseket mutatnak a termőföldárak az Európai Unió tagállamaiban. Míg 1 hektár szántó átlagára Észtországban 3,2 ezer euró volt 2018-ban, addig Hollandiában ugyanekkora területért 70,3 ezer eurót kellet fizetni, ami 22-szeres különbséget jelent.

Magyarországon 4,6 ezer euró volt az átlagár, ennél olcsóbban csak a balti államokban, valamint Szlovákiában és Horvátországban lehetett szántót vásárolni – derül ki a KSH „Termőföldárak és bérleti díjak, 2019” című kiadványából.

A termőföld árát több tényező befolyásolja, így a földrajzi elhelyezkedés és az éghajlat, a lokális termelési tényezők (talajminőség, földfelszín, csatornázás), a nemzeti szabályozás (külföldiek tulajdonszerzési joga), valamint – természetesen – a kereslet és kínálat.

A rendelkezésre álló adatok alapján 2011 és 2018 között a legnagyobb mértékben Csehországban (négyszeresére), Romániában, Litvániában és Észtországban (háromszorosára), Bulgáriában, Magyarországon és Lengyelországban (több mint kétszeresére) emelkedett a szántó ára. A többi tagállamban kisebb mértékű volt a drágulás.

Friss magyar adatok

A KSH a legfrissebb, 2019-es magyarországi adatokat összesítette. A legfontosabbak:

  • 2019-ben hazánkban 69 ezer hektár termőföld cserélt gazdát, 3,7 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban.
  • Az értékesített mező- és erdőgazdasági terület közel háromnegyede szántó volt.
  • A legtöbb termőföldet Bács-Kiskun megyében forgalmazták, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megye következett (rendre 7400, 6600 és 6100 hektár).
  • Az értékesített terület nagysága Vas megyében emelkedett a legnagyobb mértékben (30 százalékkal), és Nógrád megyében csökkent a leginkább (29 százalékkal).
  • A termőföldárak növekedési üteme 5,4 százalékra lassult. (2017-ben 5,6, 2018-ban 11 százalékos volt az áremelkedés.)
  • A szántó hektáronkénti átlagára egy év alatt 6,4 százalékkal, 1,6 millió forintra nőtt.
  • A földbérleti díjak emelkedése minden művelési ágban meghaladta az előző évit.
  • 2019-ben egy hektár szántót az előző évinél 7,7 százalékkal nagyobb összegért, átlagosan 60 000 forintért lehetett bérbe venni.

diagram

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva