Változnak a K+F minősítés eljárási szabályai

Az eddigi hatósági eljárás helyett 2023. szeptember 1-jétől szakértői eljárás keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál kérhető a tevékenységek K+F minősítése, amelynek megszerzésével a vállalkozások ezután is adókedvezményhez juthatnak.

 

„A kormány döntésének értelmében 2023. szeptember 1-jétől a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) mint kijelölt szerv felel a K+F minősítés folyamataiért. A hatékonyságot szem előtt tartva és a párhuzamosságok felszámolása érdekében így egy kézben összpontosulhatnak a KFI területtel kapcsolatos legfontosabb eljárások, továbbá az eddigi hatósági eljárás helyett a szakértői eljárás lesz általános” – olvasható az NKFIH közleményében.

A változás – a tudásalapú gazdaság megerősítését célzó Neumann János Program újabb konkrét lépéseként – a párhuzamosságok elkerülésével javítja a kutatás-fejlesztés és innováció ösztönzésének hatékonyságát. A tudástermelő egyetemek és a tudásfelhasználó gazdaság összekapcsolását segíti a Kulturális és Innovációs Minisztérium kiemelt stratégiai intézkedéscsomagja, a Neumann János Program. A program – a meglévő intézményi struktúrák továbbfejlesztésével és új, célzott programok indításával – a tudásalapú gazdaság megerősítésére fókuszál. Célkitűzése, hogy Magyarország 2030-ra az innováció területén Európában a legjobb 10, a világon pedig a legjobb 25 ország közé kerüljön – hangsúlyozza a közlemény.

A K+F minősítési eljárásról és az igénylésről további információ a Hivatal honlapján található.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva