Ünnepi sörstatisztika

növénytermesztés, technológia

2019-ben összesen 34 milliárd liter (0,5 százalékos vagy annál magasabb alkoholtartalmú) sört gyártottak az Európai Unióban, ami egy lakosra vetítve nagyjából 77 litert jelent – tájékoztatott az Eurostat.

Fél százaléknál kisebb alkoholtartalmú, illetve alkoholmentes sörből jóval kevesebb, összesen 1,4 milliárd liter került ki az EU-beli sörgyárakból, illetve sörfőzdékből.

A legnagyobb sörgyártó – ahogy a korábbi években is – Németország volt 8,0 milliárd literrel, ami a teljes uniós termelés 23 százaléka. A két dobogós holtversenyben Lengyelország és Spanyolország (3,9 milliárd liter, 11 százalék), majd Hollandia (2,5 milliárd liter, 7 százalék), Belgium (2,4 milliárd liter, 7 százalék), Franciaország (2,0 milliárd liter, 6 százalék) és Csehország (1,9 milliárd liter, 6 százalék) következett.

A gyártott sör mennyisége Litvániában nőtt az előző évhez képest a legnagyobb, 7 százalékos mértékben, Hollandiában ugyanakkor 9 százalékkal csökkent a volumen.

A legnagyobb exportőr Hollandia volt, ahonnan 1,9 milliárd liter sör került külföldre. Belgium sörkivitele 1,7, Németországé 1,6 milliárd liter volt 2019-ben.

Az unióban gyártott sör legnagyobb EU-n kívüli „felvevőpiaca” az Egyesült Államok (amely 911 millió liter sört importált az EU-tagállamokból), míg az Egyesült Királyságba 825 millió, Kínába 364 millió liter uniós címkéjű sör érkezett tavaly.

Az EU-n kívülről érkező sörök között a legnépszerűbbek a brit termékek: az Egyesült Királyság 2019-ben 278 millió literrel „viszonozta” a megmaradt tagállamok szállítmányait. Mexikóból 125 millió, Szerbiából (!) 61 millió liter sör érkezett az unió tagállamaiba.

Az unió statisztikai hivatala az adatsorral a nemzetközi sörnapot (augusztus 7-ét) köszöntötte.

sör statisztika

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva