Uniós hitelezési támogatás zöld közberuházásoknak

épület zöld növények épület

Új, a klímasemleges gazdaságra való áttérést támogató közszektor-hitelezési eszköz indítását javasolta az Európai Bizottság.

A zöld közberuházásokat támogató konstrukcióban a javaslat szerint 1,5 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás keretösszege (ezt az uniós költségvetés finanszírozná), a hitel pedig legfeljebb 10 milliárd euró, amelyet saját forrásaiból az Európai Beruházási Bank bocsátana rendelkezésre.

Az eszköz a bizottság számításai szerint 25–30 milliárd euró értékben generál beruházásokat. A támogatás elsősorban azokra a területekre összpontosul, ahol a zöld átállás költségeinek fedezésére csak korlátozott kapacitással rendelkeznek.

Az eszközt minden tagállam igénybe veheti. A beruházások olyan területeket érintenek majd, mint az energetikai és közlekedési infrastruktúra, a távfűtési hálózatok, a tömegközlekedés, az energiahatékonyság és a szociális infrastruktúra. Ezenfelül olyan projektek is támogathatók, melyek az érintett régiók közösségeinek közvetlen előnyöket biztosítanak, és csökkentik az Európa-szerte 2050-re megvalósítandó klímasemlegességre való átállás társadalmi-gazdasági költségeit – olvasható a bizottság közleményében.

A koronavírus-járvány jelentős társadalmi-gazdasági kihívással szembesített bennünket, ám a rendkívüli helyzet közepette sem hagyhatjuk figyelmen kívül az éghajlatváltozás hosszú távú alapvető veszélyeit. Az EU klímabankjaként az Európai Beruházási Bank kötelezettséget vállalt arra, hogy 2025-ig hiteleinek legalább felét éghajlat-politikai célokra és a környezeti fenntarthatóságra nyújtja, továbbá arra is, hogy finanszírozási gyakorlatát az év végéig összehangolja a Párizsi Megállapodás céljaival. Az előterjesztett, a tervek szerint EBB-finanszírozásban részesülő méltányos átállást támogató mechanizmus alapvető szerepet játszik abban, hogy gazdaságaink szén-dioxid-semlegességre való átállása a régiók között megosztott előnyökkel és aránytalan költségek nélkül történjen. Jó példája ez az európai szolidaritásnak, és a kohéziós politika céljaival összhangban hozzájárul ahhoz, hogy segítsen minden egyes régiónak maradéktalanul kibontakoztatni potenciálját, és unió-szerte kiegyenlített életszínvonalat és jólétet eredményezzen” – kommentálta a javaslatot Liljana Pavlova, az Európai Beruházási Bank alelnöke.

A javaslat elfogadásához az Európai Parlament és a Tanács jóváhagyására van szükség.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva