Uniós források a kulturális és kreatív szektor számára

kreatív ipar, zene, színpad, költő

21 uniós program 75 finanszírozási lehetőségéből válogathatnak a kulturális és kreatív szektor képviselői.

„Bátorítani szeretnénk a kulturális és kreatív ágazatokat, hogy használják a CulturEU-t, a nemrégiben elindított online útmutatót, amelyből a rendelkezésükre álló valamennyi uniós finanszírozásról tájékozódhatnak” – olvasható az Európai Bizottság január közepén megjelent közleményében. Az interaktív weboldal 21 különböző uniós program – köztük a Kreatív Európa és a Horizont Európa, a strukturális alapok és az InvestEU – összesen 75 finanszírozási lehetőségét gyűjti egybe.

A kulturális és kreatív ágazatok az uniós munkaerő 3,7 százalékát foglalkoztatják és az EU teljes GDP-jének 4,2 százalékát adják. A Kreatív Európa program számára 2021 és 2027 között rendelkezésre álló teljes költségvetés mintegy 2,4 milliárd euró, ez a korábbi, 2014–2020-as időszak büdzséjéhez képest 63 százalékos növekedést jelent.

A 2022. évi munkaprogramot a bizottság januárban fogadta el; a program a tervek szerint a 2021 évit közel 100 millió euróval meghaladó, mintegy 385 millió eurós költségvetésből támogathatja a kreatív és kulturális partnereket.

A program három pilléren nyugszik. A kulturális ág új felhívásokat és kezdeményezéseket fog magában foglalni a zene, a kulturális örökség, az előadó-művészet és az irodalom területén. A MEDIA ág az audiovizuális ágra összpontosít, és 2022-ben számos újdonságot vezet be, így (többek között) támogatni fogja az innovatív videojátékok és a virtuális valósággal kapcsolatos tapasztalatok fejlesztésének finanszírozását is. A „MEDIA 360 fok” elnevezésű új fellépés olyan vezető ipari fórumokat fog megcélozni, amelyek a teljes audiovizuális értéklánc mentén együttműködnek a vállalkozásokkal. Az innováció további fellendítése érdekében bevezetésre kerül a „Media Market Gateway” az ígéretes induló vállalkozások számára. A filmfesztiválok közötti együttműködést hálózatokon keresztül fogják szorosabbá tenni. A szektorközi ág növelni fogja a „kreatív innovációs labor” finanszírozását a több kreatív ágazatot érintő közös innovációs projektek számára, hozzájárulva az új európai Bauhaushoz is. Emellett a médiaszabadság előmozdítását célzó kiegészítő intézkedések révén a hírmédia támogatását is kiszélesíti.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva