Uniós átlag felett nőtt a magyar építőipar 2022-ben

épül, épület, építőipar

Az EU egészében 2,6, Magyarországon 3,0 százalékkal nőtt 2022-ben az építőipari termelés volumene.

 

Az Eurostat és a KSH adatait szemügyre véve megállapíthatjuk, hogy a növekedés az első negyedévben volt a legdinamikusabb. Az Európai Unió egészében 2022 első három hónapjában 6,0 százalékkal nőtt építőipari termelés volumene a járvány miatt még meglehetősen gyenge 2021-es első negyedévhez képest. A bázis erősödésével a növekedés üteme az év hátralévő részében csökkent: a második negyedévben 2,4, a harmadik és a negyedik negyedévben 1,1, illetve 1,2 százalékkal nőtt a volumen.

Hasonló mintázatot követett az építőipar Magyarországon is. 2022 első negyedévében még 17,6 százalékos éves növekedésnek örülhettek az ágazat szereplői, de a második negyedév már 0,3 százalékos visszaesést hozott. A harmadik negyedév szerény (1,1 százalékos) növekedést, a negyedik gyakorlatilag stagnálást (+0,1 százalék) hozott. Az év egészében az épületek építésének volumene 6,3 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 1,4 százalékkal csökkent. 2022-ben 3,1 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületek építésére kötöttek volumene 10,3 százalékkal magasabb, az egyéb építményekre kötötteké 17,3 százalékkal alacsonyabb volt.

Lássunk néhány adatot az év végéről is! 2022 decemberében az Európai Unió egészében az előző hónaphoz képest 2,0 százalékkal, éves összevetésben 0,4 százalékkal csökkent a termelés volumene. Az „épületek”, illetve „egyéb építmények” (régimódi fogalmazásban: magas, illetve mélyépítés) statisztikai adatai eltérő képet mutatnak: az előbbi alágban éves összevetésben 0,9 százalékkal csökkent, az utóbbiban 0,6 százalékkal nőtt a termelés.

Magyarországon is „kontrasztos” volt a december: míg az épületek körében 1,1 százalékkal nőtt, az egyéb építményeknél 12,7 százalékkal csökkent a termelés volumene.

A megkötött új szerződések volumene 35,9 százalékkal esett vissza a 2021. decemberi, magas bázishoz képest, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 4,5, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 59,3 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállományának volumene év/év alapon 1,2 százalékkal mérséklődött, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 13,9 százalékkal nőtt, az egyéb építményekre vonatkozóké 10,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva