Új VP-felhívás a láthatáron: 50 milliárd forint terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésére

mezőgazdaság, tároló, újítás, bővítés

A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjának keretében hamarosan megjelenik a „Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása” című (VP2-4.1.7-21) felhívás.

Az 50 milliárd forint keretösszegű felhívás társadalmi egyeztetése 2021. április 5-én zárult le. A vissza nem térítendő támogatás összege a következőképpen oszlik meg a célterületek között:

  • Mezőgazdasági üzemek gazdasági teljesítményének javítása, szerkezetátalakításuk és korszerűsítésük megkönnyítése, mindenekelőtt a piaci jelenlét, a piacorientáltság, és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása céljából: 36 milliárd forint.
  • A megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése és ezen belül is különösen a generációs megújulás elősegítése: 10 milliárd forint.
  • A mezőgazdaság és az élelmiszer-feldolgozó iparág általi energiafelhasználás hatékonyságának fokozása: 4 milliárd forint.

A forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott projektek várható száma 100–150 db.

„A klímaváltozásnak a terméseredményekre és minőségre kiható fokozódó globális hatásai, a világpiaci áringadozás, és az energia-függőség napjainkra stratégiai kérdéssé tették a megfelelő színvonalú termelési rendszerek, illetve tárolási technológiák alkalmazását, amelyek nélkül hosszútávon a biztonságos élelmiszer-ellátás is veszélybe kerülhet. Az új kihívásoknak akkor tud megfelelni az ágazat, ha a legkorszerűbb technológiai berendezésekkel felszerelt üzemek állnak rendelkezésre” – olvasható a felhívástervezetben.

Önállóan támogatható tevékenységek:

  • Terménytisztítók és terményszárítók létesítése, terményszárítók, terménytisztítók, és terménytárolók technológiai korszerűsítése, továbbá a kapcsolódó eszközök, technológiák létesítése, beszerzése és technológiai felújítása.
  • Terménytárolók, terménytisztítók és terményszárítók energiahatékonyságának javítása, megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása.

Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők nyújthatnak be 2021. augusztus 2-tól 2021. szeptember 26-ig az alábbi benyújtási szakaszok:

  • augusztus 2. – 2021. augusztus 15.
  • augusztus 16. – 2021. augusztus 29.
  • augusztus 30. – 2021. szeptember 12.
  • szeptember 13. – 2021. szeptember 26.

További részletek az itt elérhető felhívástervezetben.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva