Új VP-felhívás: 1 milliárd forint agrárgazdasági képzések támogatására

mezőgazdaság, oktatás, gazdálkodás, tanulás

Július végén jelenik meg az „Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek” című (VP1-1.1.1-23) felhívás.

 

A felhívás fő célja, hogy az agrárgazdaság szereplői számára biztosítsa a Vidékfejlesztési Program keretén belül megítélt támogatásokhoz fűződő kötelező képzéseken való részvételt.

A felhívás keretösszege 1 milliárd forint, a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A felhívás feltételeinek megfelelő „képző szervezetek” 2023. július 31. és december 4. között nyújthatnak be támogatási kérelmet a hivatalos pályázati portálon megjelent, a társadalmi egyeztetésen is átesett felhívástervezet szerint. (A kormány 2 támogatott kérelemmel számol.)

A felhívás keretében tartandó képzések:

  • Felkészítés a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére
  • Felkészítés az agrár-környezetgazdálkodási kifizetésekre
  • Felkészítés az ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre
  • Felkészítés a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs támogatására
  • Felkészítés a Natura 2000 erdőterületek kompenzációs kifizetéseire
  • Felkészítés a minőségrendszerhez történő csatlakozásra
  • Felkészítés az erdő környezetvédelmi kifizetésekre

Az agrárágazat humán hátterének fejlesztése hozzájárul a vidéki területek gazdasági növekedéséhez, a mezőgazdasági termelők, élelmiszer feldolgozók, valamint erdőgazdálkodók fenntartható, környezetkímélő, erőforrás-hatékony és versenyképes gazdálkodásának elősegítéséhez, továbbá a vidéki területek népesség-megtartó képességének erősítéséhez – olvasható a felhívástervezetben, amely szerint „a szakmai képzésben résztvevőknek átadott tudás pozitívan hat a fogyasztói oldalra is, mivel közvetlen hatásként az új többlettudás emeli a termelés, szolgáltatás minőségét”.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva