Új RRF-pályázat a „zérő emissziós buszközlekedést” támogatására

elektromos busz

Elindult 2,74 milliárd forint keretösszegű „Zéró emissziós buszközlekedés fejlesztése (pilot)” című (RRF-5.2.4-23) felhívás.

 

A felhívás célja helyi és regionális közösségi autóbuszforgalom széndioxid-kibocsátásának csökkentése. A keret 2,76 milliárd forint, ebből 2,2 milliárd forintot a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz biztosít, az Európai Unió felé nem elszámolható, de a projektek megvalósításához elengedhetetlen kiadások 540 millió forintos költségét a hazai forrásrész biztosítja.

Támogatást a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igényelhet április 14-től május 15-ig, a következő tevékenységekre: projekt-előkészítési tevékenységek, projektmenedzsment, beruházáshoz kapcsolódó tevékenységek, tanulmány készítéshez kapcsolódó tevékenységek, szakmai tevékenységhez kapcsolódó szolgáltatások, kötelező tájékoztatási és kommunikációs tevékenység, általános (rezsi) költségek, szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei, szakmai megvalósításhoz kapcsolódó egyéb költségek

A program megvalósítása Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv „E” Fenntartható zöld közlekedés komponens 2. alprioritásán belül a „zéró emissziós helyi buszközlekedés fejlesztésének” céljainak elérését szolgálja – olvasható a társadalmi egyeztetésen is átesett felhívástervezetben.

Az elektromos buszok fordába szervezése és üzemeltetése jelentős mértékben eltér a hagyományos fosszilis üzemanyagot használó buszokétól. Az elektromos buszok energiahatékonyságát jelentősen befolyásolják az üzemeltetés körülményei és a környezeti hatások, ráadásul az egyes buszgyártók fedélzeti rendszerei nem egységesek, a kinyerhető adatok nem összevethetők. Ez indokolja egy egységes online monitoring rendszer kifejlesztését és bevezetését, amelynek segítségével az elektromos buszok üzemeltetését költséghatékonnyá lehet tenni, valamint ki lehet küszöbölni az energiapazarló körülményeket. A rendelkezésre álló keret oroszlánrészét ennek megfelelően „az onboard monitoring rendszer kialakításához szükséges eszközök beszerzésére” kell majd fordítani.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva