Új kertészeti felhívás: 15 milliárd forintra lehet pályázni

levendula, gyógynövény

Elindult a „Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása” (VP2-4.1.3.2-4.1.3.3.-5.1.1-21) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjában megjelent felhívás tervezett keretösszege 15 milliárd forint, amely a következőképpen oszlik meg a célterületek között:

 • Valamennyi mezőgazdasági üzem gazdasági teljesítményének javítása, valamint a mezőgazdasági üzemek szerkezetátalakításának és korszerűsítésének a megkönnyítése, mindenekelőtt a piaci jelenlét, a piacorientáltság, és a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikálásának fokozása céljából: 10,0 milliárd forint.
 • A megfelelően képzett mezőgazdasági termelők mezőgazdasági ágazatba való belépésének megkönnyítése és ezen belül is különösen a generációs megújulás elősegítése: 3,0 milliárd forint.
 • A mezőgazdasági üzemekben megvalósuló kockázat megelőzés és- kezelés támogatása: 1,5 milliárd forint.
 • A mezőgazdaság általi vízfelhasználás hatékonyságának fokozása: 0,5 milliárd forint.

A forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott projektek várható száma 400–500; egy pályázó legfeljebb 500 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet.

A folyamatosan bővülő piaci igények kielégítéséhez elengedhetetlen a jelenleginél korszerűbb termesztéstechnológiák alkalmazása, intenzív, a piaci igényeket kiszolgálni képes ültetvények kialakítása, a fajtaválaszték korszerűsítése, a termésátlagok és a minőség javítása, valamint az öntözött ültetvények területének növelése. Fontos cél, hogy magas termőképességgel és termésbiztonsággal rendelkező ültetvények kerüljenek kialakításra, melyek erősítik a termelők versenyképességét és jövedelembiztonságát. További cél a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságainak megerősítése, fejlesztése, illetve a foglalkoztatás növelése – olvasható a felhívás tervezetében.

Támogatható tevékenységek

 • gyümölcstermő ültetvények telepítése;
 • meglévő, a telepítéstől számított 10 évnél nem öregebb gyümölcstermő ültetvényhez kapcsolódó tevékenységek (jégesőkár, esőkár, fagykár megelőzését célzó beruházások, a betakarításra alkalmas gépek, berendezések beszerzése);
 • évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek (termesztés, betakarítás).

Pályázhatnak: mezőgazdasági termelők – akár kollektív formában is –, amennyiben megfelelnek a felhívás feltételeinek.

A támogatási kérelmeket 2021. május 24-től 2021. augusztus 23-ig között az alábbi benyújtási szakaszokban lehet benyújtani:

 • első szakasz: 2021. május 24. – június 7.
 • második szakasz: 2021. június 8. – 2021. június 22.
 • harmadik szakasz: 2021. június 23. – 2021. július 7.
 • negyedik szakasz: 2021. július 8. – 2021. július 22.
 • ötödik szakasz: 2021. július 23. – 2021. augusztus 5.
 • Hatodik szakasz: 2021. augusztus 6. – 2021. augusztus 23.

A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2021. március 14. napjáig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

További részletek az itt elérhető felhívástervezetben.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva