Új felhívás a Vidékfejlesztési Programban: „Csemetekertek gépbeszerzése”

növény szántóföld

Véget ért a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programjában hamarosan megjelenő, „Csemetekertek gépbeszerzése” (VP2-4.1.3.7-20) című felhívás társadalmi egyeztetése, a tervezet szerint augusztus 24-től lehet pályázni.

A felhívás célja az erdészeti csemetekertek versenyképességének fokozása, valamint az innovatív és környezetbarát kertészeti technológiák elterjesztésének támogatása.

A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1 milliárd forint; a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A kormány 100–150 támogatott támogatási kérelemmel számol; egy projekt legfeljebb 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphat.

Ezért kellett meghirdetni

„A hazai jó minőségű erdészeti szaporítóanyag iránt mutatkozó fokozódó kereslet kielégítéséhez, valamint az erdészeti szaporítóanyag termesztési ágazat versenyképességének fenntartásához, fokozásához szükséges új gépek, eszközök beszerzése vagy minőségi cseréje jelentős terheket ró a gazdálkodókra, amely indokolttá teszi a megfelelően ösztönző támogatási rendszer kialakítását. Ebből adódóan a felhívás elsődleges célja az erdészeti szaporítóanyag termesztési ágazat hatékonyságának javításához szükséges eszközök és géppark kialakításának ösztönzése” – olvasható a felhívástervezetben.

Támogatható tevékenységek

Az erdészeti szaporítóanyag termesztési ágazat hatékonyságának javításához szükséges gépek, eszközök beszerzése:

  • traktorok;
  • targoncák;
  • terület-előkészítés gépei;
  • talaj-előkészítés gépei;
  • növényvédelem gépei;
  • szaporítóanyag-termesztés gépei.

Quad beszerzése nem támogatható, ahogy építési tevékenység sem – hívja fel a figyelmet a tervezet.

Határidők

A támogatási kérelmeket 2020. augusztus 24. napjától 2021. július 12. napjáig lehet benyújtani. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési szakaszokban benyújtott projektek szakaszonként együttesen kerülnek elbírálásra:

  • első szakasz: 2020. augusztus 24. – 2020. augusztus 31.
  • második szakasz: 2020. október 26. – 2020. november 2.
  • harmadik szakasz: 2021. január 4. – 2021. január 11.

További részletek a hivatalos pályázati portálon elérhető felhívástervezetben.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva