Új címke jöhet az európai üzletekben: „erdőirtásmentes termék”

fa, tüzifa, erdő, erdőirtás

A Föld erdőinek kiirtásáért az „európai igények” is felelősek, az Európai Unió több intézkedéssel igyekszik orvosolni a helyzetet.

 Az erdőirtás és az erdőpusztulás fő előidéző oka az olyan importáruk termeléséhez kapcsolódó mezőgazdasági területek terjeszkedése, mint a szója, a marhahús, a pálmaolaj, a fa, a kakaó és a kávé. Feldolgozóként és fogyasztóként az EU is felelős e problémáért, és az európai polgárok határozott sürgetésére válaszolva vezető szerepre törekszik annak megoldásában – olvashatjuk az Európai Bizottság nemrég megjelent közleményében. A brüsszeli testület ezért rendeletre tett javaslatot az EU által előidézett erdőirtás és erdőpusztulás minimálisra csökkentése érdekében.

Erdőirtás: riasztó számok. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO becslései szerint 1990 és 2020 között 420 millió hektárnyi – azaz az Európai Unió területét meghaladó méretű – erdőt irtottak ki világszerte. A nettó területveszteség (a kivágott erdőterület és az újonnan telepített vagy regenerálódott erdők területe közti különbség) a szóban forgó időszakban mintegy 178 millió hektár, ez Franciaország háromszorosának felel meg.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) becslése szerint 2007 és 2016 között az emberi eredetű üvegházhatásúgáz-kibocsátás közel negyede (23 százaléka) a mezőgazdaságból, az erdőgazdálkodásból és az egyéb jellegű földhasználatból származik. A kibocsátás mintegy 11 százaléka az erdőgazdálkodásból és az egyéb földhasználatból (főként az erdőirtásból) ered, míg a fennmaradó 12 százalék a mezőgazdasági termelés – például az állatállomány és a trágyázás – jelentette közvetlen kibocsátásokra vezethető vissza.

Mit tervez az unió? A szóban forgó rendelet alapján a gazdasági szereplőknek meg kell majd adniuk azon területek földrajzi koordinátáit, ahol az általuk forgalomba hozott árukat előállították. Ez szigorú nyomon követhetőséget tesz lehetővé, amellyel szavatolható, hogy csak erdőirtásmentes termékek kerüljenek be az uniós piacra.

Az Európai Bizottság ezen felül teljesítményértékelési rendszert vezet be, amely alacsony, közepes vagy magas kockázatú kategóriába sorolja majd az egyes országokat azon áruk vagy termékek előállítása tekintetében, amelyek nem erdőirtásmentesek, vagy pedig nem felelnek meg a termelő ország jogszabályainak. Az alacsony kockázatú termékek esetében kellő gondosságot előíró egyszerűsített szabályok, a magas kockázatú területeken szigorúbb ellenőrzések lesznek érvényben.

Az új szabályok járulékos hatásaként évente legalább 31,9 millió tonnával csökkenne az érintett áruk uniós fogyasztásával és előállításával járó szén-dioxid-kibocsátás, ami az Bizottság számítása szerint évente legalább 3,2 milliárd eurós gazdasági megtakarítást eredményezhetne.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva