Tulipános EU-külkereskedelem

tulipán, tulipánpiac, virágpiac

2022-ben az Európai Unió összesen 100,6 millió euró értékben exportált orchidea-, jácint-, nárcisz- és tulipánhagymát, míg a behozatal mindössze 30,9 millió euró volt – tájékoztatott az Eurostat.

 

Az uniós tagállamok közül természetesen Hollandia a legnagyobb exportőr: az említett hagymák harmadik országokba való teljes exportjának 81 százaléka (82 millió euró) innen indult. A többi exportőr részesedése a teljes kivitelből 10 százalék alatt maradt, az élmezőny: Litvánia (7 százalék, 6,7 millió euró), Lengyelország (5 százalék, 4,8 millió euró), Dánia (2 százalék, 2,1 millió euró) és Lettország (2 százalék, 2,0 millió euró).

Az EU-tagállamok által harmadik országokba exportált orchidea-, jácint-, nárcisz- és tulipánhagymák többsége nem hagyja el az öreg kontinenst. Az unió legfontosabb partnere fő partnere Svájc, amely 31,3 millió euró értékben importál virághagymákat (a teljes mennyiség 31 százalékát). A további sorrend: Egyesült Királyság (21,4 millió euró, 21 százalék), Norvégia (11,5 millió euró, 11 százalék), Oroszország (9,4 millió euró, 9 százalék) és Ukrajna (5,5 millió euró, 5 százalék).

Az EU 20,9 millió euró értékben exportál egyéb hagymákat, gumókat, gumós gyökereket, gumókörmöket, koronákat és rizómákat is, növekedésben vagy virágban – ebben a kategóriában is Hollandia a fő exportőr (a teljes uniós kivitel felével).

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva