Tovább szigorodtak 2023 elején a vállalati hitelfeltételek

hitel, hitelfelvétel

2023 első negyedévében a hitelintézetek tovább szigorítottak a vállalati hitelfeltételeken, és ez a tendencia a bankok szűkebb körében 2023 második és harmadik negyedévében is folytatódhat – derül ki az MNB áprilisi Hitelezési felmérésére adott válaszokból.

 

A Magyar Nemzeti Bank negyedévente kérdőívben keresi meg a hazai bankok hitelezési vezetőit, hogy beszámoljanak a hitelkereslet és -kínálat aktuális változásairól. Az MNB 2023 első negyedéves Hitelezési felmérésére a banki hitelezési vezetők 2023. április 1. és 20. között válaszoltak.

A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján 2023 első negyedévében a bankok nettó értelemben vett 19 százaléka szigorított a vállalati hitelfeltételeken. [A Hitelezési felmérésben a változás jelzésére a válaszadók százalékában kifejezett, úgynevezett nettó változás mutatót használja az MNB. Ezt úgy kapjuk, hogy a változást (szigorítást/növekedést/erősödést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányából levonjuk az ellenkező előjelű változást (enyhítést/csökkenést/gyengülést) jelzők piaci részesedéssel súlyozott arányát.]

A hitelintézetek közel kétharmada szerint elsősorban a bizonytalan gazdasági kilátások és egyes iparág-specifikus kockázatok hatnak a hitelfeltételek szigorításának irányába. A bankok megfelelő hitelezési kapacitását tükrözi ugyanakkor, hogy a tőke- és likviditási helyzet csak a bankok 9 százalékánál hatott ebbe az irányba.

A válaszadók közel fele szigorúbb monitoring tevékenységet folytatott, emellett a fedezeti követelmények magasabb elvárt szintjében és a felárak emelésében is tetten érhető volt a szigorítás.

A következő fél évre előretekintve a bankok 9 százaléka helyezett kilátásba további szigorítást a vállalati hitelfeltételekben.

Az első negyedévben a válaszadó intézmények nettó 8 százaléka összességében a kereslet csökkenését érzékelte a vállalati hitelpiacon, ami elsősorban a forinthiteleket és a hosszú lejáratú hiteleket érintette. Ezzel szemben a devizahitelek iránt a bankok 61 százaléka, a rövid lejáratú hitelek esetében pedig 37 százaléka számolt be élénkülő keresletről, melyek iránt szerintük 2023 második és harmadik negyedévében is tovább bővülhet a kereslet. Ugyanakkor a forinthitelek és a hosszú lejáratú hitelek tekintetében a bankok rendre 53 és 48 százaléka számít további keresletcsökkenésre.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva