Tovább emelkedtek a lakbérek áprilisban

By 2021.06.07.június 14th, 2021Üzleti bulvár
sorház, lakás, albérlet

Február és március után áprilisban is emelkedtek a lakbérek hó/hó összevetésben: Budapesten és az ország egészében egyaránt 1,3 százalékos volt a növekedés a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adatai szerint.

Ha a három hónapos „tendencia” folytatódik, a májusi adatok már éves összevetésben is emelkedést mutathatnak. Áprilisban ezek a mutatók még a negatív tartományban álltak: az átlagos árszínt az ország egészében 0,3 százalékkal, Budapesten pedig csupán 0,1 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Hosszabb távon persze egyértelmű az irány: 2015. évi bázisidőszaki szintnek az országos index 131, a fővárosi 123 százalékát érte el.

A főváros valamennyi kerületcsoportjában drágultak a kiadó lakások az előző hónaphoz viszonyítva. Az emelkedés mértéke 1–2 százalék körüli volt, a budai kerületcsoportokban valamivel nagyobb, mint a pestin. Az éves adatok ennél nagyobb szórást mutatnak. Míg a budai egyéb kerületek (III., XI., XXII.) árai már 1,5 százalékkal magasabbak voltak a 2019. áprilisinál, addig a pesti külső kerületekben (IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.) még mindig 5,2 százalékkal olcsóbban lehetett lakást bérelni, mint egy évvel korábban.

Az év első négy hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb lélekszámú településeken általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ugyanebben az időszakban 65 m2 volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, ezek átlagosan 71 m2-esek voltak.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések 95 százaléka többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,5 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,8 százaléka volt családi ház.

2021 január–áprilisában Budapesten a hirdetések 36, országosan 38 százaléka származott magánszemélyektől. Az év eddig eltelt időszakában a magánhirdetők és az ingatlanközvetítők közötti megoszlás a 2020. évi átlaghoz képest érzékelhetően utóbbiak irányába tolódott el.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva