Szigorodnak a második negyedévben a hitelezési feltételek

idő, pénz, hitelezés, kamat

A második negyedév folyamán Magyarországon és Európában is a hitelezési feltételek szigorodásával fognak szembesülni a vállalatok.

Az jegybank május elején közzétett legfrissebb Hitelezési felmérése szerint 2022 első negyedévében a bankok összességében nem változtattak a vállalati hitelfeltételeken, azonban az év második és harmadik negyedévében a bankok nettó 25 százaléka szigorítást tervez. (Ez azt jelenti, hogy a szektor – piaci részesedés szerinti – bő 60 százaléka biztosan szigorítani fog.)

Az első negyedévben a kamatok emelkedését ellensúlyozta a vállalatok megnövekvő készletfinanszírozási szükséglete, így összességében változatlan maradt a vállalati hitelek iránti kereslet. A következő fél évben azonban a kis- és mikrovállalatok, illetve a hosszú lejáratú hitelek esetében a kereslet csökkenésére számít a bankok nettó 14, illetve 17 százaléka.

A hitelfeltételek várható szigorítását, ami elsősorban a felár-növekedését, valamint magasabb önerő és fedezeti előírást jelent, a hazai pénzintézetek a bizonytalanná váló gazdasági kilátások és iparágspecifikus problémák indokolták.

Az üzleti célú ingatlanhitelek feltételein a bankok nettó értelemben vett 36 százaléka már az év első negyedévében is szigorított az iparágspecifikus problémák és a csökkenő kockázati tolerancia következtében. Előretekintve az intézmények nettó 29 százaléka helyezett kilátásba további szigorításokat. Az első negyedévben a logisztikai központok kivételével valamennyi üzleti célú ingatlan finanszírozása iránt csökkenő keresletet tapasztalt a válaszadók 40 százaléka, ami a banki várakozások szerint a következő fél évben is folytatódhat minden kategóriát érintve.

A hitelezési feltételek szigorodása nem „magyar sajátosság”. A nem pénzügyi vállalkozásokhoz kihelyezett hitelállomány növekedése az eurózónában is megtorpant: a februári 4,5 százalék után az éves növekedés márciusban 4,2 százalékos volt az Európai Központi Bank felmérése szerint. A március második-harmadik hetében megkérdezett bankok többsége a hitelezési feltételek erőteljes szigorítását helyezte kilátásba a második negyedév folyamán. A szigorításban számos tényező közrejátszik: az energia, a mezőgazdasági termékek és a fémek árának emelkedése, az orosz-ukrán háború, a COVID19-járványról érkező kínai hírek és az ellátási láncok visszatérő zavarai is. A kilátásba helyezett szigorítás ugyanakkor nem lesz olyan súlyos, mint amilyet a cégek a 2008-as pénzügyi válság idején tapasztaltak – mutatnak rá az örömre az ürömben a BNP Paribas elemzői.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva