Szélturbina, napelem, biodízel: deficites az uniós külkereskedelmi mérleg

napelem, szélturbina

Szélturbinákból, napelemekből és a biodízelből az Európai Unió sokkal többet importált „harmadik országokból” 2020-ban, mint amennyit az EU-n kívüli országokba szállított.

Az Európai Unió és tagállamai 2020-ban 11,2 milliárd euró értékben importáltak szélturbinákat, napelemeket és biodízelt az EU-n kívüli országokból. Ugyanebben a termékcsoportban az unió 5,8 milliárd eurós kivitele alig haladta meg az import felét – derül ki az Eurostat összesítéséből.

Napelemek 8,0 milliárd euró értékben érkeztek az unióba, harmadik országból származó biodízelre 2,9 milliárd eurót költött az EU, míg a szélturbinák importja 300 millió euróra rúgott. A napelemek és a biodízel esetében jelentős a külkereskedelmi deficit – ezekből az uniós export „mindössze” 1,8, illetve 1,6 milliárd euró volt –, a negatív mérlegen az unión kívülre 2,3 milliárd euró értékben szállított szélturbina-kontingens csak javítani tudott.

2015-höz képest a szóban forgó külkereskedelmi adatok jelentősen változtak. A 2020-as importvolumen napelemekből 250 százalékkal, biodízelből 60 százalékkal, szélturbinákból 330 százalékkal haladta meg az öt évvel korábbi szintet. A kivitel a szélturbinák és a napelemek esetében csökkent (1, illetve 40 százalékkal), a biodízelexport ugyanakkor 150 százalékkal emelkedett.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva