Re-open EU: minden információ egy helyen, amire az Európában utazóknak szükségük lehet

Európai Unió, térkép, utazás

Új, 24 nyelven elérhető online platform segíti naprakész információkkal az Európán belül utazni szándékozók tájékozódását.

  • Szabadon mozoghatok az országban?
  • Utazhatok-e ebből az országból más EU-tagállamba, illetve Norvégiába, Svájcba, Liechtensteinbe vagy Izlandra turizmus céljából? Érkezhetek-e a felsorolt országokból ide?
  • Átutazhatok-e ezen az országon?
  • Beléphetek-e ebbe az országba autóval/motrokeerékpárral/lakókocsival?
  • Beléphetek-e ebbe az országbavonattal/busszal/hajóval?
  • Elérhető-e ez az ország légi úton?
  • Harmadik ország állampolgáraként beléphetek-e ebbe az országba megszorítások nélkül? Ha nem, milyen feltételek mellett?
  • Beléphetek-e ebbe az országba anélkül, hogy karanténra köteleznének?
  • Beléphetek-e ebbe az országba orvosi igazolás (pl. negatív teszt eredmény) nélkül?

Ezekre a kérdésekre (is) naprakész választ ad országokra lebontva a június 15-én indult Re-open EU oldal. Az Európai Bizottság gondozásában megjelent, az EU 24 hivatalos nyelvén rendelkezésre álló platform célja az Európán belüli utazás és idegenforgalom biztonságos újraindításának támogatása. A hamarosan webalapú alkalmazásként is elérhető platform interaktív térkép segítségével jeleníti meg az egyes uniós tagállamokra vonatkozó országspecifikus információkat, aktuális híreket és tanácsokat.

Az oldal „alapvető kiindulási pontként szolgálhat mindenki számára, aki az EU-n belül utazik, mivel egy helyen gyűjti össze a Bizottságtól és a tagállamoktól származó naprakész információkat” – olvasható a bizottság közleményében.

A platform tájékoztatást ad a támogatói utalványrendszerekről is, amelyek keretében a fogyasztók azzal támogathatják kedvenc szállodáikat vagy éttermeiket, hogy az újranyitás után beváltható utalványt vásárolnak egy jövőbeli tartózkodásra vagy étkezésre, így támogatva az európai vendéglátó-ipari ágazatot a korlátozások feloldásáig és a határok újbóli megnyitásáig.

Tovább is van…

A turizmus újraindítását további uniós online projektek is támogatják:

  • Európa digitális kulturális platformja, az Europeana elindítja a Discovering Europe elnevezésű honlapot, amely az Európa legfőbb nevezetességeit ábrázoló műalkotásokat és fényképeket gyűjti össze.

Az Europeana Pro oldalon pedig online turisztikai fórum jön létre a kulturális örökséggel foglalkozó szakemberek számára az EU-n belüli turizmust támogató kezdeményezések megismeréséhez.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva