Ötmilliárd forint élelmiszeripari középvállalkozások fejlesztésére

feldolgozó üzem, élelmiszer

A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása” című (GINOP-1.2.12-21) felhívás.

A felhívás célja, hogy komplex beruházások támogatásával, feltételesen visszatérítendő támogatás biztosítása révén biztosítsa az élelmiszeripari feldolgozó középvállalkozások fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának erősítését, a munkahelyek megtartását eredményező beruházások támogatását, a területi különbségek csökkentését, a térségi felzárkóztatást és a helyi gazdaság megerősítését.

Az élelmiszeripar a feldolgozóiparon belül a második legtöbb árbevételt és kibocsátást realizáló ágazat a járműgyártás után, egyben a második legnagyobb foglalkoztató is. Az ágazat árbevétele megközelíti a 4 ezer milliárd forintot, az export aránya a bevétel harmada. A technológiai lehetőségek tudatosabb kiaknázása, az innováció és a környezeti változásokra adott pozitív válaszok hatására az élelmiszeripari termelés hatékonysága a koronavírust megelőző időszakban nőtt. A pozitív tendenciák ellenére azonban az ágazat versenyképessége, hatékonysága még mindig elmarad a kívánt szinttől, a hazai pozíció erősítése és a nemzetközi szerepvállalás növelése további beruházásokat, fejlesztéseket igényel – olvasható „A felhívás indokoltsága és célja” címszó alatt.

A tervezett keretösszeg 5,149 milliárd forint; a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A nyertes projektek 30 millió – 500 millió forint közötti visszatérítendő támogatást kaphatnak, ez azonban az előre meghatározott eredményességi célok elérése esetén részben vagy egészben átalakulhat vissza nem térítendő támogatássá. A kormány 15–25 támogatott támogatási kérelemmel számol.

Önállóan támogatható tevékenységek: új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítása, beleértve az automatizált termelési rendszerek fejlesztését, gyártási technológiák fejlesztését, folyamatautomatizálási eszközök, szenzor- és vezérléstechnológiák fejlesztését, robottechnológia alkalmazását, intelligens megoldások beszerzését.

Olyan középvállalkozások nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek rendelkeznek legalább egy lezárt, teljes (365 napos) üzleti évvel; további feltétel, hogy a projekt összköltsége nem haladhatja meg a támogatási kérelem benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti év értékesítés nettó árbevételét.

Támogatási kérelmeket 2021. február 15. és március 30. között lehet benyújtani.

További részletek a felhívásban.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva