Őszi innovációs pályázatok

innováció, jövő, tudomány, energia

Az ősz folyamán több közvetlen uniós pályázati lehetőség is megnyílik az innovatív magyar vállalkozások, illetve szervezetek előtt.

Clean Energy Transition Partnership

A Clean Energy Transition Partnerség (CETP) a Horizont Európa keretprogram közös finanszírozású partnerségi konstrukciója, amelynek keretében 2022 és 2027 között minden évben pályázati felhívások kerülnek meghirdetésre. Az első pályázati felhívás 2022. szeptemberében nyílik meg.

Az első felhívás hét fő tématerülete: integrált nulla-kibocsátású energiarendszer, továbbfejlesztett nulla-kibocsátású energiatechnológiák, a klímasemlegesség elősegítése tárolási technológiákkal, megújuló üzemanyagokkal és ccu/ccs technológiákkal, hatékony nulla-kibocsátású fűtési és hűtési megoldások, integrált regionális energiarendszerek, integrált ipari energiarendszerek, integráció az épített környezetbe.

2022. szeptember 13-án rendezik meg a CETP hivatalos megnyitó eseményét, ahol bemutatják az újonnan kiírásra kerülő pályázati lehetőségeket is. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Express Innovation Agency-vel együttműködve szeptemberben hazai információs napot is szervez. Ennek részleteiről a holnapján, illetve hírlevélben tájékoztat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH). További információk a CETP újonnan indult hivatalos honlapján.

Driving Urban Transitions

A Driving Urban Transitions (DUT) Partnerség szintén a Horizont Európa keretében működik. Az első pályázati felhívás 2022. szeptember 21-én nyílik meg. A pályázás két lépcsős, az előpályázat (első kör) beadási határideje várhatóan november 21. lesz.

A felhívás célja a városi kihívásokkal foglalkozó transznacionális kutatási és/vagy innovációs projektek támogatása. A három kiemelt téma (Transition Pathway): pozitív energiakerületek (Positive Energy Districts – PED), 15 perces városok (15-Minute City – 15mC), körforgásos városi gazdaságok (Circular Urban Economies – CUE).

Az NFKIH ezt a pályázatról is részletesen bemutatja szeptemberben, az információs nap részleteiről az NFKIH holnapján jelenik meg majd tájékoztatás. További információk a JPI Urban Europe honlapján.

Biodiversa+

Biodiversa+ európai partnerség a tervek szerint hivatalosan 2022. szeptember 8-án teszi közzé új transznacionális felhívását a következő témában: „a biológiai sokféleségnek és az ökoszisztémák változásainak a tudomány és a társadalom érdekében történő hatékonyabb transznacionális monitorozása (Improved transnational monitoring of biodiversity and ecosystem change for science and society)”.

A pályázás két lépcsőben zajlik, az előpályázatot 2022. november elejéig lehet benyújtani. Az előpályázatok értékelését követően a teljes pályázatok benyújtásának határideje 2023. április eleje lesz.

A pályázatok benyújtására, a támogathatósági és értékelési feltételekre vonatkozó instrukciók és további releváns információk a felhívás hivatalos közzétételével együtt, 2022. szeptember elején jelennek meg. 2022. szeptember 20-án, 15:00 – 16:30 között a partnerség információs webináriumot tart potenciális pályázók számára. Regisztráció itt:

https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_PLvkR4IwStmNmKXEjl4rHQ

A fentieken túl érdemes figyelemmel kísérni a Biodiversa+ honlapját és regisztrálni a Biodiversa+ levelezési listájára, így naprakész információkhoz lehet jutni a várható nagyobb kutatásfinanszírozási lehetőségekről – javasolja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva