Órabérek az EU-ban: szerény a magyar adat

idő, órabér

Az Európai Unió tagállamai közül az euróban számolt medián átlagbér csak Bulgáriában és Romániában volt kevesebb 2018 októberében, mint Magyarországon.

A keresetekre vonatkozó statisztikákban általában a (bruttó és nettó) átlagbéreket közlik, de az ilyen összesítések – főleg a kiugróan magas fizetések miatt – jelentősen torzítanak. Valamivel pontosabb képet kaphatunk a medián bér ismeretében: ez az a bér, amelynél ugyanannyian keresnek többet, mint ahányan kevesebbet.

Az Eurostat összesítése éppen ezért tarthat számot az érdeklődésünkre: az Európai Unió statisztikai hivatala arról közölt egy „pillanatképet”, hogy mekkorák voltak a medián bruttó órabérek a „referenciahónapban” (a tagállamok többségében 2018 októberében). A medián bruttó órabér az adók a tb-járulékok levonása előtti összeg, számításakor azonban a túlórákat, a műszakpótlékokat, a bónuszokat stb. figyelembe vették a statisztikusok.

Az EU-ban a legmagasabb, 27,2 eurónak megfelelő összegű bruttó órabért Dániában fizették a munkavállalóknak, az akkori euróárfolyamon számolva Luxemburg (19,6), Belgium és Írország (mindkettő 18,0), Finnország (17,2) és Németország (17,2) következik.

A medián órabér Bulgáriában mindössze 2,4 euró volt, Románia 3,7, Magyarország és Litvánia 4,4, Lettország 4,9, Lengyelország 5,0 euróval szerepel a lista végén. A legmagasabb és a legalacsonyabb (euróban számolt) medián órabér között tehát 11-szeres volt az eltérés.

Vásárlóerő-paritáson számolva, vagyis az egyes országokra jellemző fogyasztóiár-szintet is figyelembe véve a sorrend hasonló marad, de a különbségek csökkennek. PPS-ben (Purchasing Power Standard) kifejezve is Dániában keresnek a legjobban (19,2), majd Németország (16,1), Belgium (15,7), Luxemburg (15,1), Svédország (14,7) és Hollandia (14,3) következik. Bulgária ezen a listán is sereghajtó (4,6), Portugália 6,0-del utolsó előtti, a további sorrend: Lettország (6,4), Litvánia (6,5), Magyarország (6,8) és Románia (6,9).

 

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva