Optimizmus minden szinten

K&H kkv bizalmi index, Budapest Bank Agrárgazdasági Index

A K&H kkv bizalmi indexe „történelmi” (azaz 17 éves) csúcsra emelkedett, de az elmúlt hat év legmagasabb értékét mutatja a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexe is.

A K&H 17 éve vizsgálja a hazai kis- és középvállalkozások várakozásait; az ezt számszerűsítő bizalmi index júniusban 20 pontra emelkedett, ami a felmérés eddigi „legoptimistább” értéke. A felmérés tanúsága szerint a cégek pénzügyi helyzetük alakulását és a gazdaságpolitikai intézkedéseket tekintve is derűlátók.

Az indexet főként a 20 és 100 millió forint közötti árbevételű mikrovállalkozások hangulatának javulása húzta felfelé. Az optimista hangulat minden szektorban érzékelhető, de a pandémia által talán leginkább érintett kereskedelmi és szolgáltató cégeknél a leglátványosabb. A kereskedők várakozásai 13 pontos emelkedéssel 18 pontra, a szolgáltató cégek várakozásai pedig 6 pontos növekedéssel 21 pontra ugrottak – elérve ezzel ugyancsak az index történetének legmagasabb értékeit mindkét szektor esetében.

A cégek rendkívül optimistán ítélik meg pénzügyi helyzetük alakulását, ugyanis a vállalkozások pénzügyi kilátásait jelző részindex 13 pontot ugorva elérte eddigi legmagasabb, 15 pontos értékét. Hasonlóan pozitívan ítélik meg a gazdaságpolitikai intézkedéseket is: a cégek közel fele számít arra, hogy a kormányzat kifejezetten vállalkozásbarát intézkedéseket hoz majd. (A pozitív várakozásokat némiképp árnyalja, hogy a kkv-k már a felméréskor megelőlegezték az MNB kamatemelését, a cégek 58 százaléka ugyanis a vállalati hitelkamatok növekedésére számít.)

A hazai gazdák maguk mögött hagyták a tavalyi év nehézségeit, és rendkívül pozitívan tekintenek a jövőbe – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből, amely az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja, a tavalyinál 20, a 2019. évinél 10 ponttal magasabb.

A gazdák továbbra is elkötelezettek a beruházások és a modern technológia használata mellett, ráadásul 32 százalékuk még nagyobb értékben is fejlesztene, mint az elmúlt évben. Nagy a precíziós gazdálkodás elfogadottsága, a felmérésben részt vevők közel 50 százaléka már ma is használ hi-tech mezőgazdasági eszközöket és rendszereket, és jelentős részük további fejlesztésekbe is fogna. Az idei évben is akadnak persze kedvezőtlen körülmények: a gazdákat kifejezetten aggasztják az input anyag árak, 96 százalékuk szerint költségnövekedés várható, ennek ellenére 22 százalékuk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva