Novemberben újra emelkedtek a lakbérek

albérlet, lakbér

A szeptember–októberi stagnálás után kissé emelkedtek a lakbérek novemberben: országosan 0,8, a fővárosban 1,0 százalékkal nőttek egy hónap alatt.

Éves összevetésben országosan 22, Budapesten 23 százalékkal, a 2015. évi bázisidőszakinál pedig 74, illetve 67 százalékkal voltak magasabbak a novemberi lakbérek – derül ki a „KSH–ingatlan.com lakbérindex, 2022. november” című kiadványból.

A nominális lakbérek már 2022 márciusában elérték a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, azóta jóval meg is haladták azt – reálértéken számítva azonban több hónapja csökkenő tendencia jellemzi a lakbérek alakulását: a fogyasztóiár-indexet figyelembe véve a reállakbérek novemberben országosan 11, Budapesten 13 százalékkal voltak alacsonyabbak a 2020. januárinál.

Budapesten a budai egyéb kerületeket kivéve minden kerületcsoportban emelkedtek a lakbérek egy hónap alatt, leginkább, 1,9 százalékkal a pesti belső kerületekben, de a pesti átmeneti és külső kerületekben is 1–2 százalék közötti mértékben. A budai hegyvidéki kerületekben az előbbieknél mérsékeltebben, 0,3 százalékkal lettek magasabbak, míg a budai egyéb kerületekben – az előző havi 2 százalékos növekedést követően – gyakorlatilag stagnáltak a bérleti díjak.

Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb a drágulás (27 százalék). A budai egyéb, illetve a pesti átmeneti kerületekben is 22, a budai hegyvidéki és a pesti külső kerületekben pedig egyaránt 20 százalékkal nőttek a lakbérek egy év alatt.

(Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

Befogta a fővárosi albérletek iránti kereslet az eladó lakásokét

A fővárosi ingatlanpiacon 2022 novembere szolgált egy érdekességgel is: a hónap eleje óta lényegében azonos volt a budapesti társasházakban lévő eladó és kiadó lakások iránti kereslet – olvashattuk az ingatlan.com közleményében. Utoljára a koronavírus-járvány idején fordult elő, hogy a kiadó és eladó lakások iránti érdeklődések fej-fej mellett haladjanak egymáshoz képest.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva