NHP Hajrá: közel 1500 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a kkv-k 2020-ban

nó, érme, nhp hajrá

Az áprilisban elindított NHP Hajrában elérhető hitelek iránt továbbra is jelentős érdeklődés mutatkozik a vállalkozások oldaláról, 2020-ban több mint 21 ezer kkv jutott kedvező kamatozású forráshoz – tájékoztatott a jegybank.

Lássunk néhány adatot! A mikrovállalkozások 2020-ban összesen 408 milliárd forintnyi hitelt vettek fel, a kisvállalkozások 504, a középvállalkozások 561 milliárd forintot.

A teljes hitelösszegből beruházásra 455 milliárd forint jutott. A forgóeszköz-hitelek állománya volt a legnagyobb, a teljes NHP Hajrá állomány több mint fele, 820 milliárd forint. Egyéb hiteleik kiváltására a mikrovállalkozások 33, a kisvállalkozások 77, a középvállalkozások összesen 88 milliárd forint hitelt vettek fel.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel, 13 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel.

A beruházási hitelek átlagos ügyletmérete 38,7 millió forint, a medián ügyletméret 7,0 millió forint, az átlagos futamidő 9,6 év volt.

A forgóeszközhitelek átlagos ügyletmérete 50,3 millió, medián ügyletmérete 19,0 millió forint volt, 2,6 éves átlagos futamidő mellett.

A legnagyobb ügyletméreteket a hitelkiváltás-célú hiteleknél regisztrálták a résztvevő pénzintézetek (átlag: 234,6 millió, medián: 94,1 millió forint); az átlagos futamidő 9,1 év volt.

A 2020-ban az NHP Hajrá keretében folyósított hitelek közel felét közép-magyarországi cégek vették fel.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva