NHP Hajrá: 2020 végéig 1000 milliárd forintról köthetnek szerződést a hazai kkv-k

hitelszerződés, aláírás, hitelügylet

Az áprilisban elindított NHP Hajrában elérhető hitelekre már 700 milliárd forintnyi szerződést kötött 10 ezer vállalkozás – tájékoztatott a jegybank.

A koronavírus-járvány számos hazai vállalkozást hozott nehéz helyzetbe, a megváltozott igényekhez igazodó, április 20-án elindított, 1500 milliárd forintos keretösszegű NHP Hajrá konstrukció az egyik legfontosabb eszköze lehet a gazdaság beindításának, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-szektornak.

Az NHP Hajrá keretében október elejéig 700 milliárd forintnyi szerződést kötött 10 ezer vállalkozás. Ezzel a Növekedési Hitelprogram 2013-as indulása óta a hitelintézetek 4000 milliárd forintot meghaladó összegű forrást helyeztek ki több mint 50 ezer vállalkozás részére.

A legújabb konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 30 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 53 százaléka forgóeszközhitel, 16 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt.

A hitelek közel 40 százalékát a kereskedelem, javítás ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok vették fel, amelyet az ingatlanügyletek és a mezőgazdaság ágazat követett.

Az MNB legfrissebb felmérése szerint a részt vevő bankok év végéig 1000 milliárd forintot is meghaladó szerződéskötésre számítanak a konstrukció keretében. Annak érdekében, hogy a vállalkozások minél előbb forráshoz jussanak, az NHP korábbi szakaszaitól eltérően az NHP Hajrá keretében az MNB rövid, kéthetes hitelbírálati időt írt elő, amelyet ez idáig a hitelintézetek szinte minden esetben teljesítettek.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva