Nem csökkent tavaly a jövedelmi egyenlőtlenség

gazdagság, szegénység, megélhetés, pénz

Nem csökkent a különbség a háztartások legalacsonyabb, illetve legmagasabb jövedelmű tizede között 2020-ban – derül ki a KSH adataiból.

 

2020-ban – ha lassabban is, mint a korábbi években, de – tovább nőtt a háztartások jövedelme. Az egy főre jutó éves bruttó jövedelem 2 millió 190 ezer forint volt, 8,8 százalékkal magasabb, mint az előző évben, derül ki a statisztikai hivatal „A háztartások életszínvonala, 2020” című kiadványából. A nettó jövedelem – 9,2 százalékos növekedés mellett – 1 millió 765 ezer forintot tett ki.

A legalsó jövedelmi tizedben az egy főre jutó éves átlagos bruttó jövedelem 552 ezer forint volt (havi 46 ezer forint), az országos átlag egynegyede, a legfelső tizedben ugyanez 5 millió 329 ezer forint (havi 444 ezer forint), az országos átlag 2,4-szerese. A jövedelmi tizedek szerinti összehasonlításkor figyelembe kell venni, hogy az egy főre jutó jövedelmek a háztartás átlagos taglétszámától is függnek, ami az első tizedben 2,9, a legfelsőben 1,8 – figyelmeztetnek a statisztikai hivatal szakértői.

A két szélső decilis közötti különbség a bruttó jövedelem esetében 9,5-szeresről 9,7-szeresre nőtt, a nettó jövedelem vonatkozásában nem változott, ott az elsőhöz viszonyítva továbbra is 7,6-szer magasabb volt az egy főre jutó jövedelem a tízedik decilisben.

Hogy állnak a nettó jövedelmek? A legalsó decilisben egy főre havi 45 ezer forint, míg a legfelső decilisben 343 ezer forint jutott 2020-ban. A KSH arra is rákérdezett, hogy a két csoport tagjai szerint mekkora az az egy főre eső jövedelem, amelyből – bár nagyon szűkösen, de – „ki lehet jönni”, és mekkora az, amelyből „nagyon jól” meg lehet élni.

A legkisebb keresetűek szerint a „nagyon szűkös” megélhetéshez fejenként 57 ezer forint lenne elég (ez is több, mint amennyi esetükben rendelkezésre áll), míg a fejenként 219 ezer forintot már „nagyon jónak” ítélték. A tízedik decilis véleménye szerint 119 ezer forint egy főre esőből nagyon szűkösen már ki lehet jönni, de a „nagyon jó” élethez ebből a perspektívából már 458 ezer forint szükséges. Bár a számok eltérőek, a „nagyon szűkös” és a nagyon jó” megélhetéshez szükségesnek tartott jövedelmek közötti arány a két szélső decilisben szinte pontosan ugyanakkora: 3,84, illetve 3,85.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva