Nem az unió diktálta az ütemet a hazai építőiparnak 2023 elején

építkezés, daru, üres

Az Európai Unió egészében 1,4 százalékkal nőtt, Magyarországon viszont 3,6 százalékkal csökkent éves összevetésben az építőipari termelés volumene 2023 januárjában.

 

2023. januárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,6, a decemberihez képest 5,0 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene – tájékoztatott a statisztikai hivatal. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent, az épületeké 4,0, az egyéb építményeké 2,1 százalékkal.

A szerződések volumenének alakulása sem az optimizmust fűtötte. A megkötött új szerződések volumene 28,0, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 23,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 36,2 százalékkal esett vissza a 2022. januári, magas bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 18,2, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké 29,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az Európai Unió egészéről az Eurostat valamivel kedvezőbb képet festett. Az unió statisztikai hivatalának első becslése szerint az építőipari termelés volumene januárban az előző hónaphoz képest 3,5 százalékkal, 2022 januárjához viszonyítva 1,4 százalékkal nőtt. Éves összevetésben az épületek építése terén 1,5 százalékos, az egyéb építmények (mélyépítés) kategóriájában pedig 0,5 százalékos volt a növekedés.

Egy hónappal korábban, 2022 decemberében az unió egészében 0,1 százalékkal, Magyarországon 3,9 százalékkal maradt el az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbitól.

2023 januárjában az Eurostatot tájékoztató tagállamok közül a legdinamikusabb, 26,7 százalékos éves növekedést Szlovéniában regisztrálták, majd a 14,7 százalékos szlovák és a 6,3 százalékos portugál adat következik. A legnagyobb csökkenést Belgiumban (mínusz 4,7 százalék), Magyarországon és Finnországban (mínusz 2,7 százalék) regisztrálták.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva