Napelemes rendszert telepítene uniós támogatással? – Lehet, hogy várnia kell

napelem rendszer unios tamogatas

Átmenetileg nem lehet támogatási kérelmeket benyújtani a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című (GINOP-4.1.3-19) felhívásra – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.

A felhívásra, amely a megújuló energiaforrások felhasználására irányuló beruházások megvalósításához nyújt – 1 és 3 millió forint közötti – vissza nem térítendő támogatást, 2020. április 27-én 12.00 órától már nem fogadnak be támogatási kérelmet.

A támogatási kérelmek benyújtásának határideje „eredetileg” 2020. szeptember 30. 12.00 óra volt; ez változott a mostani bejelentéssel.

A keretösszeg 23,92 milliárd forint (a forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja); a kormány 5000–10000 támogatott támogatási kérelemmel számol.

„A felhívás egyszerre szolgálja a környezettudatos gazdasági versenyképesség erősítését, a környezetterhelés csökkentését, illetve a vállalkozások rezsiköltségekhez kötődő terheinek enyhítését. Támogatható a kkv-k épületeinek és az épületekben folyó gazdasági-termelési folyamatok energiafogyasztásának fedezését szolgáló napelemes rendszerek telepítése” – olvasható a felhívásban.

Önállóan támogatható tevékenység

  • Napelemes rendszer beszerzése és telepítése a saját energiafogyasztás fedezését szolgáló hálózati villamosenergia-termelés céljából.

Támogatott a napelemes rendszerek beszerzése és telepítése, a kapcsolódó szerkezeti- és tartóelemek beszerzése és telepítése, az épület elektromos rendszeréhez illetve a hálózathoz való csatlakozáshoz és a műszakilag biztonságos működéshez szükséges elemek beszerzése és ezek kiépítése; akkumulátorok; mérő- és szabályozó berendezések beszerzése és felszerelése.

Kizárólag a fejlesztéssel érintett épülethez, vagy azonos fűtési körön lévő épületekből álló épületcsoporthoz kötődő, illetve az épületben működő termelési eszközök teljes releváns villamos-energiaigényének legfeljebb 100 százalékát fedező, minimum 5 kWp, maximum 15 kWp névleges teljesítményű napelemes rendszerek telepítése támogatható. A napelemes rendszer kizárólag a fejlesztéssel érintett épület tetőszerkezetén, valamint az épülethez kötődő parkolók árnyékoló építményeinek és az autóbeállók tetőszerkezetén kerülhet elhelyezésre.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva