Módosultak a keretösszegek a 230 milliárdos kkv-hitelprogramban

innováció, technológia

Módosította a kormány a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú Hitelprogram” című (GINOP-8.3.5-18) felhívás termékdokumentációját.

A 2020. augusztus 10-i hatállyal érvényes módosítások közül a legfontosabb, hogy a program két pillére közül a forgóeszköz hitelcél keretösszege 43 milliárd forinttal lett, míg a beruházási hitelcél keretösszege ugyanennyivel csökkent.

Az új keretösszegek:

  • beruházási hitelcél: 118,673 milliárd forint;
  • forgóeszköz hitelcél: 111,403 milliárd forint.

A beruházási hitelprogram célja a termékleírás szerint „a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése, illetve a korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása”. A támogatott beruházásnak olyan fejlesztést kell eredményeznie, ami javítja a technológiai felkészültséget, és – nem utolsó sorban – pénzügyi szempontból is életképes. Az éven túli lejáratú beruházási kölcsön összege minimum 1 millió, maximum 150 millió forint (kezdő és katás vállalkozók esetében a felső határ 25 millió forint).

A forgóeszköz hitelprogram célja „a mikro-, kis- és középvállalkozások likvid működésének zavartalan biztosításához szükséges készlet beszerzések, illetve működési költségek finanszírozása”. A felvehető (szintén éven túli lejáratú) kölcsön nagysága 1 millió forint – 300 millió forint, de nem haladhatja meg a végső kedvezményezett utolsó 2 teljes lezárt üzleti év árbevétel-átlagának 25 százalékát. Az augusztus 10-től hatályba lépett változások közül kiemelhető, hogy (az elszámolható költségek körében) a készletbeszerzésnél a használt eszköz beszerzést kizárták, illetve az, hogy követelések finanszírozását már csak önálló hitelcélként lehet megjelölni.

További részletek a hivatalos pályázati portálon olvashatók.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva