Az MKIK által javasolt „válságkezelő” hitelek

MKIK férfi javasol hitelkonstrukciók

Új hitelkonstrukciókat is javasol a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) pénzügyi munkacsoportja a válság – és a válságot követő helyzet – kezelésére.

A vállalkozásoknál, kiemelten a mikro-, kis- és középvállalkozásoknál fenn kell tartani a pénzügyi finanszírozási stabilitást, mivel a munkahelyek nagy részét ez a szektor biztosítja – írják a javaslatokat összegző (itt is elérhető) dokumentumban.

A kkv-k számára – lehetőleg támogatott hitelprogramokon keresztül – likviditási forrást kell biztosítani a túléléshez a tömeges vállalkozás megszűnések és csődhelyzetek elkerülése érdekében. A szakértők által javasolt hitelek hazai és EU-s támogatott rövid lejáratú forgóeszközhitelek, illetve hosszú lejáratú beruházási hitelek is lehetnek, akár vissza nem térítendő vagy feltételesen visszatérítendő támogatásokkal is kombinálhatók és/vagy célzott fókusszal is meghirdethetők.

A pénzügyi munkacsoport javaslatai között az alábbi hitelkonstrukciók szerepelnek. (A munkacsoportban a KAVOSZ szakértői is részt vettek, a pénzügyi szektor vezető vállalati és szakmai szervezeteinek képviselői mellett.)

Munkabérelőleg hitel

A Széchenyi Kártya Program keretében meghirdethető folyószámlahitel, akár 100 százalékos mértékű kamat-és kezességi díjtámogatással, 90 százalékos garantőr intézményi kezességgel. A hitel célja a munkahelyek megőrzése, az igényelt hitelösszeg pedig maximum a vállalkozás 2019. évi bérköltségének a kétszerese vagy a 2019. évi árbevételének 25 százaléka lehet. A nagyobb létszámot foglalkoztató munkáltatók miatt az igényelhető hitelösszeget 200–250 millió forintban javasolt maximálni.

Széchenyi Kártya PLUSZ Folyószámlahitel

Szabad felhasználású, szektor-semleges és többlettámogatott folyószámlahitel, 1+1 éves futamidővel és maximum 100 millió forint hitelösszeggel.

KKV Krízishitel

A KKV Krízishitel a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. pénzügyi vállalkozás által közvetlenül nyújtott, forgóeszközhitel, amely gyors, hatékony és célzott finanszírozási eszközt biztosíthat a válsággal leginkább érintett alábbi ágazatok számára:

  • turizmus
  • vendéglátás
  • szálláshely szolgáltatás
  • szállítmányozás

(Az ágazatok tapasztalatok alapján bővülhetnek.) Nettó 0 százalékos kamat és garanciaintézményi kezességi díj mellett akár 3 évre, maximum 50 millió forint hitelösszegű forgóeszközhitel.

Nemzeti transzformációs hitel

A vészhelyzet elmúlta után az új idők új szeleihez alkalmazkodó, átalakulni képes és akaró cégek számára javasolt konstrukció (vissza nem térítendő támogatással, vagy feltételesen visszatérítendő támogatással kombinált beruházási és/vagy forgóeszközhitel), amelynek feltételei a fejlesztéspolitikai tematikus célokhoz igazodnak.

A mezőgazdaság folyamatos működésének biztosítását célzó hitelek

A konstrukciók meglévő programok – például az Agrár Széchenyi Kártya – bővítésével is létrejöhetnek, vagy a jelenleg működő hitelfinanszírozó programok feltételeinek módosítása, összeghatáraik emelése révén.

Az MKIK munkacsoportja javasolja tovább, hogy az esetleges hitelbírálatnál ne legyen kizáró a 3 hónapnál nem régebbi NAV tartozás, hogy ne legyen túl bonyolult és hosszadalmas az elbírálás, valamint azt, hogy a moratóriummal érintett hitelek mögé (a moratóriummal érintett törlesztő részletek erejéig) az állam vállaljon készfizető kezességet.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva