Mire (nem) elég 25 óra parkolás?

kamion, parkoló

Az Európai Bizottság keresetet indított Dánia ellen az Európai Bíróságon a tehergépjármű-parkolásra vonatkozó 25 órás korlátozás miatt.

Az Európai Bizottság a júniusi kötelezettségszegési eljárási csomag keretében úgy határozott, hogy keresetet indít az Európai Bíróságon Dánia ellen, amiért az nem szüntette meg a tehergépjármű-parkolásra általa bevezetett korlátozásokat.

Dánia ugyanis 25 órára korlátozta azt az időt, ameddig a tehergépjárművek az állami tulajdonban lévő pihenőhelyeken parkolhatnak. Ez a dán intézkedés korlátozza a szabad szolgáltatásnyújtásnak a közúti fuvarozásra vonatkozó uniós jogszabályok által garantált jogát, mivel akadályokat állít a nemzetközi műveleteket végző külföldi fuvarozók elé – hangsúlyozta a bizottság közleménye. Mivel a szóban forgó fuvarozóknak nincs dániai operatív központjuk, szükségük van a parkolóhelyekre ahhoz, hogy végezni tudják tevékenységeiket, és eleget tudjanak tenni a vezetési és pihenőidőre vonatkozó uniós kötelezettségeknek.

A dán kormány szerint a korlátozás a pihenőövezetek nyugalmának biztosítását, illetve a szabálytalan parkolás visszaszorítását célozza. Az Európai Bizottság ennek ellenére úgy ítélte meg, hogy a szabály „nem megfelelő, nem szükséges és nem arányos a kitűzött céllal”, ezért kötelezettségszegési eljárást indított Dánia ellen, és felszólította, hogy szüntesse meg a 25 órás korlátozást.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva