Mire használják a felhőt az EU vállalatai?

Bár az Európai Unióban működő vállalatok szinte mindegyike rendelkezik internet-kapcsolattal, a felhő alapú szolgáltatások iránti bizalom még nem teljesedett ki.

A vállalkozások a saját IT-infrastruktúra kiépítése helyett választhatják a felhő alapú szolgáltatásokat, amelyeket harmadik fél biztosít számukra. Ehhez természetesen rendelkezniük kell megfelelő internetkapcsolattal, ezt a feltételt azonban 2020-ban az unió – legalább 10 főt foglalkoztató – vállalatainak 98 százaléka teljesítette.

Az internet-hozzáférés magas szintje ellenére a szóban forgó cégeknek uniós átlagban mindössze 36 százaléka vett igénybe valamilyen felhő alapú szolgáltatást. A trend persze egyértelmű: 2016-ban ez az arány még csak 19 százalék volt – derül ki az Eurostat összesítéséből.

A felhőbe vetett bizalom leginkább az északi országok vállalatai körében erős: Finnországban a cégek 75, Svédországban 70, Dániában pedig 67 százaléka vett igénybe valamilyen felhő alapú szolgáltatást. A „spektrum” másik végén Bulgáriát találjuk 11 százalékkal, Romániában 16, Görögországban 17 százalékos volt a ráta. A 25 százalékos magyar mutató a három sereghajtón kívül csupán a lett és a lengyel adatot előzi meg.

A legalább egy felhő alapú szolgáltatást igénybe vevő cégek 76 százalékánál a levelezőrendszer (is) ezen az alapon működött. Az e-mail után a második legnépszerűbb „cloud-szolgáltatás” a fájlok tárolása volt 2020-ban (67 százalék); a cégek 58 százaléka az irodai szoftvereit is a felhőből szerezte be, adatbázisait pedig 47 százalékuk költöztette oda.

Felhő alapú pénzügyi/számviteli szoftvereket a cégek 45 százaléka használt, az ügyfélkapcsolat-menedzsment támogatására pedig 27 százalékuk vett igénybe felhő alapú megoldást. A cégek közel negyede a „cloud computing” platformokat saját szoftvereinek gyorsabb működtetésére is használta.

statisztika

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva