Minimálbérek: „további uniós fellépésre van szükség”

nő, pénz, fizetés

Az Európai Bizottság elindította az európai szakszervezetekkel és munkáltatói érdekképviseletekkel folytatott minimálbér-konzultáció második szakaszát.

A mostani konzultáció a 2020. január 14. és február 25. közötti első konzultációs szakasz folytatása, amelyre a bizottsághoz 23 válasz érkezett különböző uniós szociális partnerektől. A beérkezett válaszok alapján a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy további uniós fellépésre van szükség – olvasható a testület közleményében..

Mire jó a minimálbér?

Az uniót különösen súlyosan érintette a koronavírus-világjárvány, negatív hatást gyakorolva a tagállamok gazdaságára, vállalkozásaira, valamint a munkavállalók és családjaik jövedelmére. A fellendüléshez és a méltányos és erős gazdasági struktúrák kiépítéséhez elengedhetetlen, hogy az EU-ban minden munkavállaló számára biztosítva legyen a tisztességes megélhetés, amiben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak.

A szociális partnerekkel tárgyalás útján megállapított, alkalmazott és naprakészen tartott minimálbérek

  • pénzügyi tartalékot biztosítanak a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók számára a nehéz időkben;
  • fokozottan ösztönzik a munkavállalást, és ezáltal növelik a termelékenységet;
  • csökkentik a béregyenlőtlenséget a társadalomban;
  • növelik a belső keresletet és rugalmasabbá teszik a gazdaságot;
  • elősegítik a nemek közötti bérszakadék felszámolását.

Amennyiben szintjük megfelelő és igazodnak a gazdasági feltételekhez, a minimálbérek a támogatás eszközeit jelentik a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók számára, és hozzájárulnak mind a foglalkoztatás, mind a vállalkozások versenyképességének megőrzéséhez.

Mit tervez és mit nem az Európai Bizottság?

A bizottságnak nem célja, hogy egységes európai minimálbért állapítson meg, sem pedig hogy harmonizálja a minimálbér-megállapítási rendszereket. A megszülető intézkedések alkalmazásában a tagállamok – minimálbér-megállapítási rendszereiknek és hagyományaiknak megfelelően – eltérhetnének, és teljes mértékben megmaradnának a nemzeti hatáskörök, valamint a szociális partnerek szerződési szabadsága.

A második szakaszra vonatkozó kezdeményezés a következők megteremtésére irányul:

  • jól működő kollektív tárgyalások életbe léptetése a bérmegállapítás terén;
  • a jogszabályban meghatározott minimálbéreket egyértelmű és stabil kritériumok alapján meghatározó és rendszeresen frissítő nemzeti keretek;
  • a szociális partnerek tényleges bevonása a minimálbérek jogszabályi meghatározásába a minimálbér megfelelőségének előmozdítása érdekében;
  • a minimálbér-ingadozások és -mentességek kiküszöbölése vagy korlátozása;
  • a minimálbérre vonatkozó nemzeti keretek hatékony alkalmazása, és ellenőrzési mechanizmusok bevezetése.

A koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos jelenlegi körülmények fényében, valamint annak érdekében, hogy a szociális partnereknek elegendő idejük legyen válaszaik benyújtására, a mostani időszak a korábbi konzultációkra kijelölteknél hosszabb.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva