Minden harmincötödik álláshely betöltetlen az EU-ban

2,8 százalék volt a betöltetlen álláshelyek aránya az Európai Unióban 2023 első negyedévében, ugyanakkora, mint az előző negyedévben – jelentette az Eurostat.

 

A betöltetlen és az összes (betöltött és betöltetlen) álláshely százalékos aránya az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül Ausztriában, Belgiumban és Hollandiában volt a legmagasabb 2023 első három hónapjában (4,7 százalék).

A legalacsonyabb, 0,9 százalékos rátát Bulgáriában, Spanyolországban, Lengyelországban és Romániában regisztrálták, a 2,6 százalékos magyar adat csak kevéssel marad el az EU-átlagtól.

Az iparban és az építőiparban 2,5, a szolgáltatások körében 3,2 százalékos volt a betöltetlen álláshelyek aránya (uniós szinten).

Az előző év azonos negyedévéhez képest az üres álláshelyek aránya három tagállamban nőtt, nyolc tagállamban stabil maradt, tizenhat tagállamban pedig csökkent.

Növekedést Görögországban (+0,6 százalékpont), Olaszországban és Svédországban (egyaránt +0,1 százalékpont) mértek; a legnagyobb csökkenést Csehországban (mínusz 1,5 százalékpont), Dániában (mínusz 0,7 százalékpont), Lettországban és Finnországban (mindkettő mínusz 0,6 százalékpont) regisztrálták.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva