Miből élünk?

háztartások, lakókörnyezet, lakópark

Harmadik alkalommal vesz részt Magyarország abban az uniós kutatásban, amely a háztartások életkörülményeinek feltárására irányul.

A háromévenkénti felmérést idén is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hajtja végre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából.

Az Európai Központi Bank által koordinált „Miből élünk?” című kutatásban való részvétel az euróövezet valamennyi országa számára kötelező, de önkéntesen a többi EU-tagállam is csatlakozhat, ahogy Magyarország is tette hat évvel ezelőtt. A kérdőív rákérdez a háztartások tulajdonában lévő reáleszközökre (például ingatlanokra, járművekre, értéktárgyakra, vállalkozásokra) és pénzügyi eszközökre (például bankszámlákra, befektetésekre, nyugdíjcélú előtakarékosságra). Az önkéntes és anonim kutatás kitér a háztartások kötelezettségeire (adósságára, a hitelekre és kölcsönökre) is.

„A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről. A kutatás legfontosabb törekvése, hogy olyan elemzések készüljenek, amelyek alapvetően hozzájárulnak a hatékony nemzeti, valamint az európai szintű gazdaságpolitikai döntések meghozatalához” – magyarázta dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

„A válaszadás önkéntes. Az adatokat bizalmasan kezeljük. Publikációk kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás nélkül készülnek belőle” – olvashatjuk a statisztikai hivatal közleményében.

A KSH szeptember közepéig levélben értesítette a véletlenszerűen kiválasztott 345 település több mint 15 ezer háztartásában élőket, akiknek részvétele önkéntes és anonim. A kérdőívet interneten keresztül szeptember 15. és november 30. között lehet kitölteni; október 2. és december 31. között kérdezőbiztosok keresik fel – maszkban és a közösségi távolságtartás szabályait betartva – azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével.

A kutatásban résztvevő országok adatait az Európai Központi Bank gyűjti össze, az eredményekből pedig várhatóan 2022-ben közöl adatokat a KSH és az MNB.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva