Mezőgazdaság: 1,3 százalékos „súly” az uniós GDP-ben

mezőgazdaság, napraforgó

2020-ban a mezőgazdaság 171,9 milliárd euróval járult hozzá az uniós GDP-hez, ezzel a teljes „bruttó hazai termék” 1,3 százalékát adta.

Ez az összeg valamivel meghaladja Görögország GDP-jét – helyezi kontextusba az adatot az Eurostat.

Az EU mezőgazdasági termelésének volumene 2020-ban az unió statisztikai hivatalának becslése szerint 411,8 milliárd euróra rúgott. Ennek nagyobb részét (52,8 százalékát) a növénytermesztés adta (ebből 14,0 százalékot a zöldségek és a kertészetekben termelt haszonnövények, 11,2 százalékot a gabonafélék). Az állattenyésztésből és az állati termékek feldolgozásából származó összbevétel a teljes mezőgazdasági termelésen belül 38,6 százalékos súlyt képviselt (ebből tejfeldolgozás: 13,1, sertéságazat: 9,6 százalék). A fennmaradó bevétel egyéb mezőgazdasági szolgáltatásokból és tevékenységekből származott.

Az éves munkaerőegységre (ÉME) eső jövedelem 2019-hez viszonyítva uniós átlagban 1,5 százalékkal csökkent. (Egy ÉME egyetlen olyan személy munkaidő-ráfordításának felel meg, aki egész éven át teljes munkaidőben végez mezőgazdasági tevékenységet; 1 ÉME = 1800 munkaóra.) Ez a mutató a hét legnagyobb mezőgazdasági termelő közül ötben csökkent: Olaszországban 4,9, Hollandiában 5,1, Franciaországban 7,6, Romániában 13,8, Németországban 14,6 százalékkal. A

Az ÉME ugyanakkor a tagállamok többségében emelkedett 2020-ban: Litvániában 30,2, Horvátországban 13,2, Spanyolországban 13,0, Magyarországon 11,6 százalékkal.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva