Mérséklődött a vállalkozásalapítási kedv 2022-ben

felhőkarcoló, üzleti negyed, üzlet

A regisztrált vállalkozások száma 2022-ben 1,0 százalékkal, 18 ezerrel csökkent az előző évhez viszonyítva –olvasható a statisztikai hivatal „Magyarország számokban, 2022” című kiadványában.

 

2021 még a kkv-k erősödését hozta. Az év folyamán működő vállalkozások száma meghaladta a 892 ezret, amelyből 884 ezer tartozott a kkv-szektorba. A vállalkozások által foglalkoztatottak létszáma ugyan 3,2 millió fő alá csökkent, azonban a kkv-szektorban – minden kategóriában – növekedés figyelhető meg az egy évvel korábbihoz viszonyítva, így 69 százalékra emelkedett az itt dolgozó munkavállalók aránya.

2022-ben aztán – elsősorban a kataadózás feltételeinek változása miatt – a 10 főnél kevesebbet foglalkoztató önálló vállalkozások körében nőtt a legjelentősebb mértékben, 64 százalékkal a megszüntetések száma. A nagyobb vállalkozásszámú ágazatok közül csak az építőipar, az ingatlanügyletek és az egyéb szolgáltatások területén emelkedett a vállalkozások száma az év folyamán.

A kkv-szektor súlya beruházások terén is nőtt 2021-ben. A beruházások a 2020-as visszaesés után 2021-ben ismét lendületet vettek, 2022-ben pedig – annak ellenére, hogy a bővülés üteme lassult – a volumen korábban nem tapasztalt szintre emelkedett. A kkv-szektor részletes beruházási adatait egyelőre 2021-ig dolgozta fel a KSH: ebben az évben a szektor nagyobb összegű beruházást valósított meg, mint 2020-ban, ugyanakkor a nem kkv-körbe tartozó szervezetek beruházásai csökkentek, így a kkv-k részaránya 5,0 százalékponttal (37 százalékra) emelkedett.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva