Mentális egészség: most kellene lépni

mental health

Világszerte válság alakult ki amiatt, hogy a mentális egészség érdekében nem tesznek lépéseket, a helyzetet pedig a koronavírus-járvány tovább rontotta – figyelmeztet Elisha London, a United for Global Mental Health igazgatója.

A mentális egészség javításába való beruházás nem csupán helyes döntés lenne, de társadalmi és gazdasági hatásai is jelentősek lennének – írja friss bejegyzésében Elisha London.

Mindenki, akinél mentális betegséget diagnosztizáltak, tudja, milyen nehéz és fáradságos visszaszerezni az elveszített képességeket. A koronavírus-járvány ezen a helyzeten tovább rontott: megugrott a depresszióval vagy szorongással küzdő emberek száma, miközben a kezelések intenzitása a korlátozások miatt jelentősen csökkent. A WHO adatai szerint a mentális egészségügyi szolgáltatások a tagállamok 90 százalékában küzdenek zavarokkal.

A feladat nem lebecsülendő: becslések szerint világszerte 284 millió ember szenved szorongástól, 265 millióan pedig depressziótól. A mentális betegségek játsszák a főszerepet abban, hogy a 15–29 évesek körében az öngyilkosság a második leggyakoribb halálok. Mindennek ellenére globálisan az egészségügyi kiadások átlagosan mindössze 2 százalékát fordítják a mentális egészség megóvására.

A riasztó adatok sora folytatható: a világ munkaerő-állományának 20 százaléka küzdött életében legalább egyszer mentális zavarral. Egy 36 országot vizsgáló tanulmány becslése szerint évente mintegy 12 milliárd produktív munkanapot veszítünk el depresszió és szorongás miatt – és ezzel 925 milliárd dollárt is.

Áprilisban több 40 ország több mint 1000 szakember írt nyílt levelet a világ vezetőinek, azt kérve, hogy a mentális egészséggel kapcsolatos programokat is integrálják a válságból való kilábalás stratégiáiba. Ez a levél volt az alapja az ENSZ főtitkára által a COVID19-cel és a mentális egészséggel összefüggésben tett ajánlásoknak, amelyeket 95 tagállam biztosított támogatásáról.

A tét nem csekély. Ha a javaslatok valósággá válnának, 2030-ig akár 60 millióval kevesebb lenne a szorongás-, depresszió- és epilepszia-diagnózis, globálisan 25 millió évvel nőne az egészségben töltött évek száma és 200 ezer haláleset is elkerülhető lenne.

A COVID19 olyan lehetőséget nyit meg a mentális egészség javításában, ami egyszer adódik egy életben – zárja fejtegetését Elisha London.

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva