Mekkora visszaesést okozott a COVID-járvány az európai turizmusban?

turizmus

A tagállamok mintegy felére kiterjedő 2020-as adatsor szerint a turizmus teljes közvetlen hozzáadott értéke az előző – járvány előtti – évhez viszonyítva 32 százalékkal csökkent az Európai Unióban.

 

Az Európai Unió turizmusról a „legfrissebb” adatokat az Eurostat mutatta be. A viszonyítási alap 2019, amikor az Európai Unióban a turizmus által közvetlenül létrehozott bruttó hozzáadott érték a becslések szerint 572 milliárd euró volt – ez az uniós gazdaság teljes bruttó hozzáadott értékének 5 százaléka. A turizmus részesedése meghaladta az 5 százalékot Horvátországban (11 százalék), Portugáliában (8 százalék), Spanyolországban (7 százalék) és Olaszországban (6 százalék), az abszolút számokat tekintve a legnagyobb súlya a legnagyobb gazdaságokban volt: Németországban (124 milliárd euró), Olaszországban (100 milliárd euró) és Franciaországban (87 milliárd euró).

2020-ra vonatkozóan az Eurostat egyelőre csupán Csehország, Dánia, Spanyolország, Franciaország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Hollandia, Ausztria, Portugália, Szlovénia, Finnország, Svédország és Izland részleges adatai állnak rendelkezésére. Ezek szerint a teljes közvetlen bruttó hozzáadott érték 184 milliárd euróval (32 százalékkal) csökkent a járvány által érintett első évben, aminek következtében a turisztikai ágazatnak a hozzáadott értékben való részesedése 1 százalékponttal, 4 százalékra esett vissza. (Az átlagos súlyok alapján becsült érték ezért nem feltétlenül reprezentatív az EU egészére nézve – figyelmeztetnek az Eurostat szakértői.)

Az idegenforgalmi ágazat visszaesése összhangban áll a nemzeti számlák becsléseivel. 2020-ban a gazdaság 64 ágazata négy volt, amelyben a bruttó hozzáadott érték több mint 25 százalékkal csökkent, ezek közül pedig három az idegenforgalomhoz kapcsolódott: utazási szolgáltatások (mínusz 67 százalék), légi közlekedés (mínusz 66 százalék) és vendéglátás (mínusz 41 százalék).

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva