Megyei rekordok I.

statisztika, diagram

A KSH „Magyarország számokban, 2019” című kiadványa alapján gyűjtöttük össze a megyei statisztikai rekordokat.

Békés megye több „területi jellegű” rekorddal büszkélkedhet, „nagyban” és „kicsiben” is. Az ország délkeleti sarkában a legnagyobb a szántóterületek aránya (72 százalék), és itt a legnagyobbak – 2019-ben átlagosan 139 négyzetméter alapterületűek – az új építésű lakások is. A demográfiai mutatók valamivel aggasztóbbak: az ezer lakosra eső természetes fogyás (a halálozások és az élveszületések különbözete) szintén Békésben a legmagasabb (8,3 ezrelék), és itt a legnagyobb a 65 éven felüliek aránya is (2019. január 1-jén 21,9 százalék). Az erdősültség ugyan ebben a megyében a legalacsonyabb (2018-ban 4,6 százalék), de az adatsorban van egy (nehezen felülmúlható) maximum is: a faállománnyal borított erdőterületen belül a lomblevelűek aránya 99,9 százalék.

Bács-Kiskun megye egyetlen „szélsőértékkel” képviselteti magát a KSH összeállításában: a közüzemi szennyvízgyűjtő-hálózatba bekapcsolt lakások aránya itt a legalacsonyabb az országban (65,9 százalék).

Győr-Moson-Sopron megye részesedik valamennyi megye közül a legnagyobb mértékben az ipari termelésből (2019-ben 12,5 százalék, az országos volumen nyolcada). Ebben a megyében épült „fajlagosan” a legtöbb lakás: 2019-ben 10 ezer lakosra számítva kereken 55. A munkaerő-piaci versenyben Győr-Moson-Sopron mindent visz: itt a legmagasabb a foglalkoztatottsági ráta (2019-ben 74,4 százalék), a legalacsonyabb a munkanélküliség (a 2019-es átlag 1,1 százalék), és a fizikai foglalkozású dolgozók is itt keresnek a legtöbbet (a 2019-es átlag havi nettó 223 ezer forintot).

Hajdú-Bihar megye az állattenyésztés területén könyvelhet el (legalább) három országos csúcsot: az országos állományból való részesedést figyelembe véve Hajdú-Bihar a szarvasmarhák (11,9 százalék), a sertések (13,3 százalék) és a tyúkok (16,4 százalék) „kedvenc megyéje”.

Heves megye egy országos csúccsal dicsekedhet: az országos jelentőségű védett természeti területek aránya itt a legmagasabb (16,1 százalék, 2018-as adat).

Oldalunkon további hasznos cikkek találhatók kkv-knak.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva