Megtorpant 2020-ban a kkv-k térnyerése

vállalkozó, kisvállalkozó

A kis- és középvállalkozások gazdasági súlya a hozzáadott érték szempontjából 2015 és 2019 között emelkedett, 2020-ban azonban 0,5 százalékponttal mérséklődött az előző évhez képest – olvasható a statisztikai hivatal „Magyarország, 2021” című kiadványában.

A KSH előzetes adatai szerint az országban közel 843 ezer kis- és közepes vállalkozás működött 2020-ban, a pénzügyi szférán kívüli cégek 99 százaléka ebbe a kategóriába tartozott. A mikrovállalkozások száma emelkedett (1,7 százalékkal), a kisvállalkozásoké ugyanakkor 6,1, a középvállalkozásoké 9,3 százalékkal elmaradt a 2019. évitől.

A kis- és középvállalkozások gazdasági súlya a hozzáadott érték szempontjából 2015-ről 2019-re emelkedett az összes vállalkozás teljesítményében, 2020-ban azonban 0,5 százalékponttal mérséklődött az előző évhez képest, amit a nagyvállalatok kkv-kört meghaladó teljesítménynövekedése okozott. A kkv-szektoron belül a kis- és középvállalkozások teljesítménye csökkent, a mikrovállalkozásoké javult.

A kkv-k és a nagyvállalatok egy foglalkoztatottra jutó hozzáadott értéke közötti különbség alig változott: a kkv-k termelékenysége az utóbbiakénak mindössze 46 százalékát érte el. A jelentősebb ágazatok közül az építőiparban volt a legnagyobb a kkv-k elmaradása a nagyvállalatoktól, ott az egy foglalkoztatottra jutó hozzáadott érték harmadát érte el az utóbbiakénak.

A mikro-, kis- és közepes vállalkozások 2020-ban az egy évvel korábbinál 3,7 százalékkal kevesebb, 2,1 millió főt foglalkoztattak, 68 százalékukat a szolgáltató szektorban, 15 százalékuk az iparban, 12 százalékuk az építőiparban, 4,8 százalékuk a mezőgazdaságban dolgozott. A kkv-szektor érzékenyebben reagált a járvány okozta kedvezőtlen gazdasági környezetre a munkaerő-gazdálkodás terén, a nagyvállalatokénál nagyobb mértékben csökkentette a dolgozói létszámot.

2020-ban a vállalkozások beruházásainak 32 százalékát valósították meg a kis- és közepes vállalkozások, az egy évvel korábbihoz képest az iparban és az építőiparban nőtt, a szolgáltatások és a mezőgazdaság beruházásait tekintve csökkent a részesedésük a fejlesztéseken belül.

A kis- és közepes vállalkozások speciális szegmense a jellemzően alacsony tőkével, magas tudásbázissal, új, innovatív ötletekre létrehozott startup-vállalkozások. A 2020-ban Magyarországon működő startupcégek alapítóinak 73 százaléka 45 évesnél fiatalabb volt, és hattizedet meghaladó arányuk felsőfokú végzettséggel rendelkezett. A vállalkozások túlnyomó részét legfeljebb 3 fővel alapították, ennél nagyobb létszámmal csak a startupok 8,2 százaléka jött létre. A startupvállalkozások 2020. évi átlagos árbevétele meghaladta a 19 millió forintot (egy átlagos mikrovállalkozás szintén 19 millió forintnyi árbevételt realizált), ez az ötletelő, magvető fázisban lévők esetében 4,7 millió a növekedési és kései fázisban lévőknél pedig már 40 millió forintot tett ki.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva