Megnyílt az első közös uniós adattér

egészségügy, Stethoscope, adat, számítógép, nyilvántartás

2022. május 3-án megnyílt a közös európai egészségügyi adattér (European Health Data Space, EHDS).

Az európai egészségügyi adattér azonnali, térítésmentes és könnyű hozzáférést biztosít elektronikus formában tárolt egészségügyi adatainkhoz. Az adatokat megoszthatjuk más uniós országok egészségügyi szakembereivel, ami javítani fogja egészségügyi ellátásunk színvonalát – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Adataink felett mi fogunk rendelkezni, azokat ki is egészíthetjük, a téves információkat helyesbíthetjük, mások hozzáférését korlátozhatjuk, és tájékozódhatunk arról, hogy adatainkat kik, milyen célra használják fel. A tagállamok gondoskodni fognak arról, hogy a betegadatlapok, az elektronikus vények, az orvosi képalkotási leletek és képalkotási jelentések, a laboratóriumi eredmények és a kórházi zárójelentések közös európai formátumban kerüljenek kiadásra és elfogadásra.

Az európai egészségügyi adattér szilárd jogi keretet hoz létre az egészségügyi adatok kutatási, innovációs, népegészségügyi, szakpolitikai és szabályozási célú felhasználására is. A kutatók, az innovátorok, a közintézmények és az ipari szereplők – szigorú feltételek mellett – nagy mennyiségű és kiváló minőségű egészségügyi adathoz férhetnek hozzá, ami döntő fontossággal bír az életmentő kezelések, az oltóanyagok vagy orvostechnikai eszközök kifejlesztése, valamint a jobb egészségügyi ellátás és a reziliensebb egészségügyi rendszerek létrejötte szempontjából.

A kutatóknak, vállalatoknak, intézményeknek engedélyt kell kérniük az egészségügyi adatokhoz való hozzáférést biztosító illetékes szervtől (minden tagállamban létre kell hozni egy ilyet). Hozzáférés csak akkor adható, ha a kért adatokat meghatározott célokra, zárt és biztonságos környezetben, az egyének kilétének felfedése nélkül használják fel. Szigorúan tilos az adatokat olyan döntésekhez felhasználni, amelyek hátrányt jelentenek a polgárok számára (például káros termékek, szolgáltatások nyújtása vagy a biztosítási díj emelése céljából).

A közös európai egészségügyi adattérről minden lényeges információ megtalálható (magyarul) ebben az összefoglalóban.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva