Megemelte a korlátozott összegű támogatások felső határát az Európai Bizottság

euró, támogatás, adomány, pénz

Az Európai Bizottság jóváhagyta az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret módosítását.

A módosítás „lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy az állami támogatási szabályokban előirányzott rugalmassággal élve az Ukrajna elleni orosz háború kontextusában is támogassák vállalkozásaikat” – olvasható a brüsszeli testület közleményében.

A 2022. március 23-án elfogadott ideiglenes válságkeretet először 2022. július 20-án módosították a téli felkészültségi csomag kiegészítése céljából és a REPowerEU terv célkitűzéseivel összhangban. Az október végén bejelentett friss módosítás figyelembe veszi a tagállamoktól kapott visszajelzéseket, a magas energiaárak kezelését célzó vészhelyzeti beavatkozásról szóló rendeletet és az idei téli ellátásbiztonság garantálását célzó új vészhelyzeti rendeletre vonatkozó bizottsági javaslatot.

A módosítás, amellett, hogy 2023. december 31-ig meghosszabbítja az ideiglenes válságkeretben meghatározott valamennyi intézkedést, a korlátozott összegű támogatások felső határát a mezőgazdasági termeléssel foglalkozó vállalkozások esetében 250 000 euróra, a halászati és az akvakultúra-ágazatban működő vállalkozások esetében 300 000 euróra, az összes többi ágazatban működő vállalat esetében pedig 2 millió euróra emeli.

Több támogatási lehetőség nyílik az emelkedő energiaköltségek által érintett vállalkozások számára is. A tagállamok jogosultak lesznek arra, hogy a támogatást akár a múltbeli, akár a jelenlegi fogyasztás alapján számítsák ki (bár „nem szabad megzavarni” az energiafogyasztás csökkentésére és a gazdasági tevékenységek folytonosságának biztosítására irányuló piaci ösztönzőket). Emellett a tagállamok rugalmasabban is nyújthatnak támogatást, többek között a különösen érintett energiaigényes ágazatok számára, a túlkompenzáció elkerülését célzó biztosítékok mellett. A nagyobb támogatási összegekben részesülő vállalkozások számára az ideiglenes válságkeret kötelezettségvállalásokat irányoz elő, amelyek az energiafogyasztás karbonlábnyomának csökkentése és az energiahatékonysági intézkedések végrehajtása irányába mutatnak.

Rugalmasabbá válik az energiaszolgáltatók kereskedési tevékenységeihez nyújtott likviditási támogatás is: kivételes esetekben és szigorú biztosítékok mellett a tagállamok 90 százalékos fedezetet meghaladó állami garanciákat nyújthatnak.

A szankciók hatálya alá tartozó, orosz ellenőrzés alatt álló jogalanyok ezen intézkedések hatálya alól ki vannak zárva – hangsúlyozza a bizottság közleménye.

Copyright @ KAVOSZ Minden jog fenntartva